Genieten van je tuin
Image default
Buiten leven

Luchtbuks kopen

Een luchtbuks is een geweer dat werkt op lucht. Het geweer wordt voornamelijk recreatief gebruikt of om ongedierte te bestrijden en voor sport. Een luchtbuks kopen kan je doen bij een speciale handelaar hiervoor. Deze handelaar kan je advies geven over welke luchtbuks geschikt is voor jou.

 

De regels

Voordat je een luchtbuks gaat kopen is het belangrijk dat je je eerst verdiept regels. Deze heb ik voor jou hieronder op een rijtje gezet. Ook kan je je verdiepen in de verschillende soorten luchtbuks kopen. Zo heb je twee verschillende voortstuwingssystemen. Dit is een veerdruksysteem en een gasdruksysteem. Bij een veerdruksysteem wordt de luchtdruk opgebouwd door een zuiger die vervolgens door een veer naar voren geduwd wordt. Bij een gasdruksysteem zit een gas reservoir. De schutter moet bij schot de gasdruk opbouwen.

 

Luchtbuks regels

Ga jij een luchtbuks kopen? zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de regels en wetgevingen die hieraan verbonden zijn. Zo moet je, als je een luchtbuks koopt, minimaal achttien jaar oud zijn. Als je achttien bent mag je dus een luchtbuks hebben en ook gebruiken. Hierbij zit geen limiet aan de kracht van de luchtbuks. Echter is het wel verplicht dat de luchtbuks geregistreerd staat in een register. De handelaar is dan ook verplicht om dit register bij te houden. Als je de luchtbuks daarna wil duurverkopen hoeft dit niet geregistreerd worden. Daarnaast zijn er ook regels over waar je de luchtbuks mag gebruiken. Zo is het alleen toegestaan om op eigen terrein of op een schietbaan te schieten. Verder zijn er geen regels verbonden aan de zichtbaarheid van het wapen. Je mag deze open dragen zolang het op eigen terrein of een schietbaan is. Wel moet je er rekening mee houden dat bijvoorbeeld buren geen overlast hebben van het luchtbuks gebruikt. Het gebruik van een luchtbuks in het openbaar is strikt verboden en dan ook strafbaar. Als laatst zijn er nog regels over het vervoeren van de luchtbuks. De luchtbuks  moet goed verpakt en ongeladen zijn. Daarnaast mag hij niet binnen handbereik liggen. Het wordt dus aangeraden om hem in een hoes op te bergen en in de kofferbak te vervoeren.

https://www.staaloutdoor.nl/luchtbuksen.html