Genieten van je tuin
Image default
Buiten leven

Wat is een luchtbuks?

Een luchtbuks, ook wel een luchtgeweer genoemd, is een geweer waarbij de kogel naar buiten wordt geschoten door middel van perslucht. In tegenstelling tot een vuurwapen, waarbij de druk wordt gecreëerd door het toto ontploffing brengen van een explosief. Meestal is dat buskruit. Er zijn twee verschillende soorten luchtgeweren. Een luchtbuks wordt ook wel een luchtgeweer, windbuks of een luchtdrukgeweer genoemd. De meest voorkomende luchtbuks soort is de versie met een knikloop.

 

Hoe werkt een luchtbuks?

Zoals net al is beschreven is de luchtbuks die het meeste voortkomt de versie met een knikloop. Dit geweer bestaat uit verschillende onderdelen. Namelijk de veer met de bijbehorende zuiger, waarbij deze veer opgespannen wordt door de loop te knippen. De veer, die inmiddels is opgespannen, zit nu opgesloten in een kleine holte in het geweer. Als je de trekker over haalt, springt deze veer los en wordt de opgebouwde luchtdruk door de loop geforceerd, het kogeltje zal hierdoor krachtig uit de loop worden geschoten.

 

Mag je een luchtbuks hebben?

Zoals velen van jullie weten, heeft Nederland er een handje van om vaak de wetgeving te veranderen. Dit hebben ze ook bij de luchtbuks gedaan. Volgens de wet mag iedereen die boven de 18 jaar is een luchtbuks in bezit hebben. Je mag dus gerust een luchtbuks kopen. Deze mag je ook gebruiken, daar zitten natuurlijk wel regels aan verbonden want je mag niet zomaar op alles en iedereen schieten. Iemand met een gezond verstand weet wat er wel en niet mogelijk is. Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten luchtgeweren zijn, maar er wordt daar gelukkig ook geen onderscheid in gemaakt. Als je wilt mag je dus van welk kaliber dan ook, gewoon een luchtbuks kopen. Wil je een luchtbuks kopen, dan moet je hem natuurlijk ook vervoeren. Daar zitten wel enkele regels aan verbonden, zo moet de windbuks goed verpakt zitten en mag je het niet onmiddellijk kunnen gebruiken.

https://www.staaloutdoor.nl/luchtbuksen.html

Gerelateerde artikelen

Leuk speelgoed voor buiten

Luchtbuks kopen

Waarom een terrasverwarmer op gas?