Genieten van je tuin
Image default
Buiten leven

Kan je een luchtbuks kopen zonder vergunning?

Een luchtbuks kopen kan zonder vergunning. In Nederland is het wettig toegestaan om in bezit te zijn van een luchtbuks bij een minimale leeftijd van 18 jaar. Een luchtbuks kopen kan zowel online als in de winkel. Alle keren zal er gevraagd worden om een legitimatiebewijs te laten zien.

 

Hoe functioneert een luchtbuks?

Een luchtbuks bestaat uit een combinatie van kogels en gas doormiddel van de loop die naar buiten geduwd wordt. Er bestaat luchtdrukgeweren waarbij de gasdruk is opgebouwd in de cilinder of waarbij de compressor bij het overhalen van de trekker wordt opgeduwd. Er zijn diverse luchtbuks soorten met verschillende technieken.  

 

Verschillende types luchtbuksen

Hieronder is overzicht gemaakt van een aantal luchtbuksen waar iemand in bezit van mag zijn zonder vergunning. Bij een luchtbuks kopen is het goed om bewust te zijn van de technieken in het geweer:

–        Knikloop luchtbuks: Deze type is voorzien van een veer met zuiger. Het zuigsysteem wordt opgespannen door het knikken van de loop. Het systeem zit in de binnen opgesloten in de cilinder waardoor er een verbinding wordt gemaakt in de loop doormiddel van een gaatje. Als de trekker wordt overgehaald wordt het systeem geactiveerd zodat de kogel met kracht uitgeduwd wordt.

–        PCP: PCP staat voor perslucht die steeds populairder wordt. Het is een krachtig wapen dat door middel van luchtdruk de kogel door de cilinder uit duwt. Afhankelijk van de hoeveelheid perslucht in het wapen kan de aantal schoten worden bepaald.

–        Onderspanner luchtbuks: Deze type werkt op dezelfde manier zoals de knikloop luchtbuks. De spanning van het gas in de cilinder wordt opgebouwd met een spanhevel die in de loop in gebouwd is. Dit geweer staat bekend om de betere schietprestaties.

Een luchtbuks is een geweer dat gebruikt kan worden voor verschillende activiteiten. Het is goed om er bewust mee om te gaan.

 

https://www.staaloutdoor.nl/luchtbuksen.html