Genieten van je tuin
Image default
Buiten leven

Wil jij een luchtbuks kopen?

Veel mensen willen een luchtbuks kopen. Bij een luchtbuks wordt er door middel van gecomprimeerd gas mogelijk maakt dat de kogel uit het wapen wordt geschoten. Synoniemen voor de luchtbuks zijn bijvoorbeeld ‘luchtgeweer’ of ‘luchtdrukgeweer’. Doordat de kogel wordt geschoten met het gebruik van gas in plaats van explosief materiaal, zoals buskruit, is het wapen onder bepaalde omstandigheden legaal binnen Nederland.

Wanneer mag je het wapen gebruiken?

Voor het gebruik van een luchtbuks hoef je geen vergunning te hebben. Echter zijn er wel een aantal regels die gelden bij het gebruik van de luchtbuks. De regels die hiervoor gelden zijn de volgende:

–        Je moet 18 jaar of ouder zijn.

–        Het wapen mag geen gelijkenissen vertonen met een vuurwapen of erop lijken.

–        Je mág jonger zijn dan 18 jaar mits een ouder iemand hier toezicht bij houdt.

–        Als je de luchtbuks gebruikt, mag je schieten op doelen en kaartjes. Je mag niet op dieren schieten, dit is overtreding van de wet wapens en munitie.

–        Je mag alleen op eigen terrein schieten, absoluut niet in het openbaar.

 

Hoe gevaarlijk is een luchtbuks?

Het wapen is niet gevaarlijk zolang het bij de goede mensen belandt. Hoewel het niet vaak voorkomt is er zelden een geval waarin een schot per ongeluk op een mens wordt gericht. In principe is het een best aparte gedachte dat vrijwel iedereen die volwassen is de mogelijkheid heeft om een luchtbuks te kopen. Het is tenslotte tóch een dodelijk wapen waar je dan mee staat te schieten in je achtertuin of iets dergelijks. Het komt regelmatig voor dat mensen zich uitspreken over het feit dat luchtbuksen legaal zijn binnen Nederland. Veel mensen zijn het hier niet mee eens en vinden het veel te gevaarlijk, iets waar zeker een kern van waarheid in verwerkt zit.

https://www.staaloutdoor.nl/luchtbuksen.html