Genieten van je tuin
Image default
Hobby en vrije tijd

Luchtbuks kopen

Een luchtbuks klinkt heel gevaarlijk, maar dat valt ten zeerste mee. Bij een normaal geweer wordt een kogel afgevuurd door de explosie die ontstaat bij een ontsteking van explosief materiaal. Bij een luchtbuks wordt een kogel afgevuurd door de luchtdruk die ontstaat bij het comprimeren van gas of de druk die gecreëerd wordt door een veer. Deze impact is veel minder groot dan dat deze is bij een normaal geweer. Een luchtbuks met veerkracht wordt vooral gebruikt voor recreatieve doeleinden. Denk maar eens aan een schiettent op de kermis of simpelweg blikjes schieten in de achtertuin. Luchtbuksen die op gas werken worden ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo worden deze ook wel in de schietsport gebruikt, maar zijn ze niet gevaarlijk genoeg om iemand mee te vermoorden. Een luchtbuks kopen moet dan ook geen probleem zijn.

Vergunning voor een luchtbuks nodig?

Wanneer je 18 jaar of ouder bent is het legaal om in het bezit te zijn van een luchtbuks. Een luchtbuks kopen is dus ook toegestaan, mits deze niet op een echt wapen lijkt en je het wapen niet van je eigen terrein meeneemt. De enige reden wanneer je een luchtbuks mag gebruiken buiten eigen terrein is op een schietbaan. Doordat er steeds meer luchtbuksen lijken op echte wapens wordt de regelgeving steeds strenger. Bepaalde BB-guns zijn alleen nog legaal wanneer je in het bezit bent van een vergunning.

Munitie

Naast een luchtbuks kopen, moet je ook munitie kopen. De munitie voor een luchtbuks is verschillend. Dit heeft te maken met het kaliber luchtbuks en met welk materiaal geschoten gaat worden. De meest gangbare kaliber munitie is .22. De meeste munitie is gemaakt van lood. Het voordeel van lood is dat het vrij zacht is, waardoor die makkelijk door de loop heen gaat. Ideaal wanneer het gaat om het onderhoud van een luchtbuks. Het nadeel van lood is dat het slecht is voor de natuur, er kan dan gekozen worden om voor kogels te kiezen waar geen lood in zit.

https://www.staaloutdoor.nl/luchtbuksen.html