Genieten van je tuin
Image default
Bedrijven

Lieveheersbeestjes tegen bladluis

Een eenvoudige, effectieve en milieuvriendelijke manier om bladluizen te bestrijden is door de larve van lieveheersbeestjes in te zetten. Lieveheersbeestjes zijn namelijk de natuurlijke vijanden van bladluis. Hun jongen hebben alle energie nodig om uit te kunnen groeien tot een vliegend lieveheersbeestje. Om groot en sterk te worden moeten deze larven heel veel bladluizen eten.

 

Bladluizen plaag

Bladluizen behoren tot één van de bekendste plagen. Door hun besmetting kunnen de luizen grote schade aanrichten. De geïnfecteerde plant wordt verstoord in zijn groei en ernstige besmetting kan de plant zelfs doden. Er zijn zeer veel verschillende soorten bladluizen en haast evenveel verschillende planten die last kunnen hebben van een bladluizen plaag. Zo komen bladluizen onder andere regelmatig voor op munt, in appelbomen, klimop, rozen en ook wietplanten kunnen last krijgen van bladluizen. De Oost Indische kers staat zelfs bekend als magneet voor bladluizen en ook kunnen de insecten je hortensia aantasten. Heb jij bladluis in de tuin? Kom op tijd in actie!

 

Bladluis bestrijden met het lieveheersbeestje

De larven van het lieveheersbeestje zijn de ideale bestrijder van bladluizen. Waar een volwassen lieveheersbeestje zo’n 80 luizen per dag eet, eet een larve gemiddeld 120 luizen per dag. Daarnaast zijn de lieveheersbeestjes zelf niet schadelijk voor je gewas, omdat ze alleen bladluis eten. Gedurende zo’n twee weken lang eet de larve ongeveer 800 bladluizen op. Tijdens zijn hele levensduur kunnen deze aantallen oplopen tot maar liefst 4.000 bladluizen.

 

Natuurlijke en duurzame oplossing

Het spuiten van gif is nergens voor nodig. De natuur biedt zelf de oplossing aan. Wanneer lieveheersbeestjes niet op tijd naar jouw getroffen planten komen, help je de natuur een handje door larven te plaatsen. De inzet van lieveheersbeestjes is de meest biologisch- en ecologisch verantwoorde manier om jouw bladluisprobleem op te lossen.