Genieten van je tuin
Image default
Tuin en buitenleven

De beste tips voor het onderhoud van uw tuin

Het kan een uitdaging zijn om uw tuin mooi te houden, vooral als u in een stedelijk gebied woont of niet over veel ruimte beschikt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs als je in een klein appartement woont met weinig buitenruimte, zijn er genoeg manieren om je tuinplanten te laten gedijen. Als je van tuinieren houdt en veel planten in potten of bakken rond je huis hebt staan, dan is het onderhouden van je collectie waarschijnlijk niet iets waar je bang voor bent. Om ze gezond en bloeiend te houden is tijd en geduld nodig, want ze zijn niet gemakkelijk te verzorgen. Maar als je er eenmaal aan gewend bent en het je tweede natuur is, is het iets dat je geen stress of zorgen hoeft te geven.

De beste tijd om uw planten water te geven is vroeg in de ochtend

Een van de meest voorkomende fouten die mensen maken wanneer ze hun planten in leven proberen te houden, is dat ze ze te veel water geven. De beste tijd om je planten water te geven is ’s morgens, meteen als je opstaat. Als je bang bent dat je planten overdag uitdrogen, probeer ze dan water te geven voordat je naar je werk gaat. Op die manier kan de zon later op de dag het vocht niet uit de bladeren verdampen. Een andere fout die mensen maken is dat ze hun grond helemaal laten uitdrogen. Het kan zijn dat je gefrustreerd raakt over je planten omdat ze dood lijken te gaan, ook al heb je ze altijd water gegeven. De kans is groot dat als de grond van je plant is uitgedroogd en bruin is geworden, hij voorlopig geen water meer nodig heeft.

Wacht tot hij weer water heeft gekregen voordat je weer water gaat geven. Als er mieren rond je potten of bakken zitten en je vindt uitwerpselen rond de potten of bakken, dan is de kans groot dat dit betekent dat er water in de pot of bak staat, wat wortelrot veroorzaakt en je plant doodt en ook mieren aantrekt. Het is misschien niet gemakkelijk, maar soms is het nodig om een pot uit elkaar te halen en al het vuil eruit te halen, zodat je het kunt weggooien en opnieuw kunt beginnen zonder stilstaand water.

Voeg tegelijkertijd meststof en aarde toe

De grond in uw potten zal uiteindelijk uitdrogen en hard worden. Om dit tegen te gaan, voegt u tegelijkertijd meststof en aarde toe. Deze zorgen voor de voedingsstoffen die uw planten nodig hebben om gezond te blijven en helpen de grond vochtig te houden. Geef uw planten niet te veel water. Geef ze pas water als de bovenkant van de grond nat is. Als je een grote pot hebt, kun je die op een schoteltje zetten om overtollig vocht op te vangen. Als u weinig ruimte hebt voor planten, kunt u proberen wijnranken te laten groeien en planten op te hangen aan haken of relingen. Dit minimaliseert ook de behoefte aan water, omdat ze over het algemeen beter bestand zijn tegen droogte dan andere soorten planten.

Vermijd overbemesting

Het eerste wat u moet doen is overbemesting vermijden. Te veel kunstmest kan leiden tot verbrande bladeren, vergeling van het blad en zelfs de dood. Het type meststof dat u voor uw planten gebruikt, hangt af van het type plant. Uw regio kan ook bepalen welke meststof u moet gebruiken. Als u niet zeker weet wat u moet kopen, raadpleeg dan een tuinwinkel of tuiniers uit de buurt voor advies.

Vervolgens is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft, maar niet nat of drassig. U kunt uw grond testen door een klein gaatje in de grond te maken en dit met water te vullen. Als het vocht ongeveer 10 minuten wordt vastgehouden zonder dat het in het gat sijpelt, is uw grond waarschijnlijk nat genoeg.

Ten derde, vermijd overbewatering en zorg ervoor dat je planten genoeg zonlicht krijgen wanneer ze dat nodig hebben. Als een plant meer zon nodig heeft dan hij nu krijgt, zet hem dan overdag dichter bij een raam of buiten, zodat hij al het licht krijgt dat hij nodig heeft om goed te groeien en gezond te blijven. Last but not least: pas op voor ongedierte en ziekten! Kijk uit voor insecten zoals bladluizen en rupsen die de bladeren of stengels van je planten kunnen beschadigen. In elke tuinwinkel zijn sprays verkrijgbaar waarmee je snel van dit ongedierte af kunt komen.

De nummer één regel voor uw tuin collectie

Een van de belangrijkste tips voor het onderhoud van uw uitgebreide tuincollectie is ze regelmatig water te geven. Je vraagt je misschien af hoe vaak je ze water moet geven en het antwoord hangt af van waar je bent en wat voor soort plant je water geeft. Planten die meer water nodig hebben, moeten vaker water krijgen en planten die minder water nodig hebben, zoals vetplanten, minder vaak.

Dit betekent dat als je in een gebied woont waar het het hele jaar door veel regent, je je planten misschien om de paar dagen of een keer per week water moet geven, afhankelijk van hoe droog het buiten is. Aan de andere kant, als je in een gebied woont waar het altijd zonnig is of waar het helemaal niet regent, dan hoeven je planten maar ongeveer één keer per maand water te krijgen. Het komt erop neer dat elke plant andere behoeften heeft, dus leer hoe je elke plant afzonderlijk moet verzorgen en pas je verzorging daarop aan.

Vergeet niet je potten te roteren

Door je potten te draaien, houd je de wortels van je planten gezond, omdat ze voortdurend frisse lucht en zon krijgen. Je kunt de planten roteren door ze van de schaduwkant naar de zonkant te verplaatsen, of andersom. Door te roteren kun je ook zien welke kant de zon op schijnt en zorg je ervoor dat elke plant elke dag een eerlijk deel van de zon krijgt.

Samenvatting

Uw tuin onderhouden is iets wat u moet doen om hem sterk en gezond te houden. Met zoveel planten in potten of bakken rond uw huis, kan de verzorging ervan een beetje ontmoedigend zijn. Maar er zijn genoeg manieren om het onderhoud van je collectie gemakkelijker en minder tijdrovend te maken. Eén manier om de verzorging van uw planten te vergemakkelijken is het gebruik van watervasthoudende gelkristallen als potgrond. Hierdoor blijft het vochtgehalte in de grond op peil, wat leidt tot gezondere planten.

Het is ook belangrijk om de grond regelmatig te controleren op overbewatering, onderbewatering of andere tekenen van problemen. Een andere manier om je plantenverzameling te onderhouden is door tuinhandschoenen te gebruiken wanneer je de planten moet verplaatsen om water te halen enz. Niets is hartverscheurender dan een van je kostbare potplanten te zien omvallen omdat je te druk bezig was om niet vies te worden van het aanraken van het vuil! Als je deze tips volgt, wordt het onderhouden van je tuin veel gemakkelijker en minder stressvol!

Nog een belanglijke factor in uw tuin is uw planten te beschermen tegen de weersinvloeden. Plaats daarom waar nodig een windscherm. Bij de tuincollectie kunt u veel verschillende windschermen kopen.

http://www.tuincollectie.nl