Genieten van je tuin
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe zorg je ervoor dat jouw gazon netjes blijft?

Het gras is altijd groener aan de overkant, maar wat als je ervoor kunt zorgen dat jouw gazon het mooiste van de straat is? Het enige wat je hiervoor nodig hebt is geduld en consistent onderhoud. In deze blog lees je allerlei tips die je helpen bij het groen houden van jouw kostbare gras.

 

 

  1. Sproeien en vochtig houden

Dit is de eerste en misschien wel de belangrijkste tip. Heb je jouw gazon eindelijk daar waar het moet zijn, dan moet je ervoor zorgen dat het ook zo blijft. Dit doe je door het gazon regelmatig te besproeien. Zeker tijdens de zomermaanden kan er droogte ontstaan. Zodra het gras merkt dat het droog begint te worden, gaan ze op zoek naar vocht. Sproei jij regelmatig, dan zit de bodem onder het gras vol met water. Niks aan de hand dus! Betrap jij je zelf er wel eens op dat je vergeet te sproeien, dan zul je al gauw merken dat je gele plekken krijgt in het gras.

 

  1. Het gras maaien

Het maaien van het gras van jouw gazon moet je zien als een bezoekje aan de kapper. Wanneer je voor een langere tijd niet knipt, gaat het er rommelig en onverzorgd uitzien. Grasmaaien is ook iets wat makkelijker lijkt dan dat het is, je moet wel weten waar je mee bezig bent. Veel mensen maaien te weinig, en als ze maaien dan doen ze dat fout. Té kort maaien is namelijk niet goed. Het is een ongeschreven regel dat je maximaal de helft van de lengte in een keer maait. Hecht jij waarde aan de staat en kwaliteit van je gras, zorg dan dat je minstens een goede grasmaaier hebt met scherpe messen. Er zijn verschillende soorten grasmaaiers te koop. Kijk welke het beste bij jouw gras past en maak een keuze.

 

  1. Geef je gazon ruimte om te ademen

Het is bewezen dat gras beter groeit op het moment dat er genoeg zuurstof naar de wortels gaat. Het is voor water en voeding ook eenvoudiger om de wortels te bereiken wanneer deze genoeg lucht krijgen. Maar hoe zorg je er nu voor dat er lucht in je gazon komt? Hier zijn machines voor. Nadeel is wel dat deze vrij prijzig zijn en vaak moeilijk te besturen. Je kunt ook zelf zorgen voor lucht. Pak een stevige staaf of tak en begin gaatjes te prikken in je gazon. Deze manier is wel minder professioneel, maar bespaard je wel wat geld en is minstens zo effectief!

 

  1. Bescherm je tuintje tegen ongedierte

De grootste vijand van een mooi gazon zijn insecten die maar wat graag jouw mooie gras aantasten en opeten. Slakken zijn hier een goed voorbeeld van. Deze beestjes staan erom bekend om binnen een korte tijd flinke schade aan te richten aan jouw grasmat. Om dit tegen te gaan. Aaltjes tegen slakken zijn al een hele tijd een bekende oplossing. Aaltjes tegen slakken kunnen door iedereen besteld worden en ze zijn bovendien makkelijk te gebruiken. Aaltjes, of nematoden, zijn kleine wormpjes die je met het blote oog niet kunt zien. Zij hebben maar een doel: het uitroeien van de slakken in jouw gazon.

 

  1. Onkruid? Weg ermee!

Niemand houdt van onkruid. Ze verpesten je gazon en iedereen wilt er altijd zo snel mogelijk van af. Een goede tip is dat je meteen aan de slag gaat als je ziet dat er onkruid ontstaat. Geef het onkruid niet de kans om uit te groeien tot een wildernis. Ten eerste ziet dit er niet uit, en ten tweede kost het heel wat tijd om dit op te ruimen.

https://www.biogroei.nl/aaltjes-tegen-slakken