Genieten van je tuin
Image default
Verbouwen

Financieel onafhankelijk helpt jou verder o.a. tegen stress

Ik spreek vaak met mensen die fulltime werken en veel taken hebben. Voor deze mensen is het meestal een kwestie van ’s morgens op een redelijke tijd opstaan en dan de hele dag door nog van alles te doen hebben.

Omdat zij vaak niet genoeg tijd op een dag hebben om alles te laten bezinken, gebeurt dit ’s avonds, wat niet goed is voor de nachtrust. De vrije dagen zijn niet altijd als een vrije dag omdat ze altijd oproepbaar zijn. 

Al deze dingen zijn mij bekend uit de tijd dat ik nog werkte. Ze doen me vaak beseffen hoe mijn stressniveau lager is omdat ik in brand sta.

Toen ik in dienst was, op een plaats waar ik bijna volledig in mijn hoofd werkte. Veel vergaderingen en documenten om aan te werken of papieren van anderen te lezen en andere dingen. Ik moest vaak deadlines halen. Ik stond onder werkstress van een hoog niveau.

De regelmaat van dit alles betekende dat ik moe was tegen de tijd dat ik thuis kwam. Fysiek wel, maar mentaal. Ook was het vaak zo dat ik ’s avonds nog bezig was met het verwerken van gedachten, waardoor ik lang wakker lag. Naarmate de tijd verstreek, bleek dat ik nooit fris was, een gevoel dat ik wel had vóór mijn steeds grotere werkdruk. 

Ik kan me herinneren dat ik in de afgelopen vijf jaar van mijn werk soms tegen mijn vrouw zei dat ik terug wilde naar een toestand van rust. Zoals ik deed als tiener in de jaren ’20 of ’30. Ik dacht dat er geen kans was om hetzelfde gevoel terug te krijgen aangezien ik al 40 was. Het bleek echter dat ik me vergist had. ….

Toen ik mijn baan opzegde, duurde het ongeveer een jaar voordat ik dat verfriste gevoel kreeg. De “detox” van de intense werkdruk kostte me wat tijd. Het is moeilijk voor te stellen dat de werkdruk die ik ervoer uiteindelijk ongezond voor me zou kunnen zijn.

Ik slaap ’s nachts een uur langer dan toen ik nog werkte en de kwaliteit is ook beter. Overdag voel ik me comfortabeler. Over het algemeen voel ik me hersteld en verfrist. Het is heerlijk!

Natuurlijk heb ik af en toe een slapeloze nacht of voel ik me gestrest. Maar het structurele probleem van te weinig rust is weg. Dit zou een van de voordelen kunnen zijn van het FIRE zijn. Overspannenheid is voor mij weg en ik voel me meer in balans. Spreiding in beleggingen helpt. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een crowdlending platform.

Daarnaast spreek ik mensen die, ondanks hun verantwoordelijke baan, over het algemeen uitgeput zijn. Dat kan anders zijn. Voor mij was en is vuur nog steeds een absolute uitkomst.

Als je werkt, ben je dan in staat om volledig uitgerust te zijn? Zo ja, hebt u suggesties om met anderen te delen? Als die er niet zijn, zou u dan FIRE zien als een manier om meer rust te krijgen? Begin bijvoorbeeld met vastgoed beleggen.

https://www.financieelvrijevrouw.nl/vastgoed-beleggen/