Genieten van je tuin
Image default
Verbouwen

Welk materiaal krijgt uw veranda? De voor- en nadelen op een rijtje.

De thermometer kwam boven de 40 graden Celsius uit, en (plaatselijke) hitterecords werden hiermee verbroken. Dit jaar hebben we in Nederland al flink wat gemerkt van de zomer. Waarschijnlijk was u, zoals veel mensen, op zoek naar verkoeling. Of dit nou bij het water onder een boom was, of op kantoor met de airco aan. Een ander goed idee is zonder twijfel een veranda in eigen stijl om buiten in comfort te kunnen relaxen. Een plek waar u zowel in de zomer kunt genieten van wat schaduw, als in de winter comfortabel kunt vertoeven rond een vuurtje. Maar wat maakt een goede veranda?  Wat is het verschil in de materialen die voor de bouw zijn gebruikt? En wilt u het laten bouwen of zelf bouwen?

Voor de meeste veranda’s wordt er vaak hout gebruikt. Maar ook aluminium, smeedijzer, en zelfs PVC zijn niet ongebruikelijk. En dan is er vaak ook nog de vloer. Deze wordt over het algemeen betegeld, of met hout al dan niet hout-kunststof vlonders gelegd. Voor de veranda zelf hebben de materialen in ieder geval de volgende voor- en nadelen: 

Aluminium 

Een aluminium veranda heeft allereerst een uitstraling die zeker niet bij elk huis gaat passen. Aluminium is modern, en erg stevig. Je zet er iets van neer dat een lange tijd zal blijven staan. Er zijn veel accessoires te verkrijgen die ook uit aluminium bestaan zoals sierlijsten en functionele frames, waardoor uw constructie geheel aanpasbaar wordt met prefab producten. De grootste nadelen? Aluminium geleidt hitte heel goed en is daardoor snel heet. Er worden wel door veel fabrikanten ‘’onderbroken alu-systemen’’ aangeboden die dit probleem grotendeels oplossen. Daarnaast is het een materiaal waar snel krassen op te zien kunnen zijn. 

PVC 

Wilt u een klein stuk overdekken? Dan kan PVC een goede oplossing zijn. PVC is om te beginnen goedkoop. Het allergoedkoopste van de materialen, maar dat zie je er ook vaak aan. Niet alleen door het materiaal, maar ook omdat PVC simpelweg een kleinere hoeveelheid gewicht kan ondersteunen waardoor de oppervlakte erg mee gaat spelen. Ook is het door het onderhoud zeer geschikt als een laag voor een hoge isolatiewaarde, maar heeft het van nature wel minder sfeer zoals hout dat wel heeft.

Hout 

Hout heeft als belangrijkste eigenschap voor veel mensen (ook als ze het zich niet realiseren) dat het er al snel erg mooi uitziet en huiselijk aanvoelt. Wat dat betreft is een houten veranda een ideale keuze, en daarom is het ook begrijpelijk dat zoveel mensen dit materiaal gebruiken. De grootste nadelen zijn dat hout relatief duur is door haar grote aantrekkingskracht, en dat een houten veranda ongeveer om de drie jaar moet worden bijgewerkt met een paar lagen beits om weerbestendig te kunnen blijven. Ook kun je er dankzij de maakbaarheid makkelijk fantasierijke projecten mee aangaan om het ontwerp van je dromen te realiseren. Daarnaast kan het goed tegen veranderingen van temperatuur, en biedt het hier redelijke isolatie tegen temperatuur en geluidsoverlast. Oh, en let op het soort hout. Exotisch hardhout zoals teak heeft de voorkeur omdat het niet snel zal splijten.  

Smeedijzer 

Smeedijzer is misschien niet het materiaal waar men het eerste aan denkt, maar het is wel iets dat nog steeds gebruikt wordt. Het is een materiaal dat al eeuwen oud is, en daardoor heeft het ook snel een klassieke look en feel. Heel stevig, maar ook behoorlijk duur. Door de prijs is er wel veel ruimte om te werken met lichtdoorlatende constructies. En hoewel het niet zo thermisch geleidend is als aluminium, heeft het ook geen oplossing voor die geleiding zoals een onderbroken alu-systeem dat wel heeft. Onderbreken zou de stevigheid van de complete constructie namelijk te zeer beïnvloeden 

Vlonders en betegeling 

Zou u voor vlonders willen gaan om de veranda af te maken, dan kunt u praktisch kiezen uit goedkoper hout dat geïmpregneerd is, zoals bijvoorbeeld grenen of vuren. Wilt u gaan voor iets dat bij uw teak veranda past, dan is hardhout een goede oplossing. Maar er zijn ook vlonders die gemaakt zijn uit WPC, een combinatie van houtsnippers en kunststof. Betonnen tegels bieden tegenwoordig een groot comfort om op rond te kunnen lopen en spelen. Verder zijn er nog keramische tegels in talloze kleuren, vormen, en maten beschikbaarWPC is relatief onderhoudsvrij, terwijl het hout (met name hardhout) toch ook wel elk jaar geolied moet worden. Als geen van dit allen iets voor u is, dan kunt u ook kijken of tegelwerk bij het geheel past.

https://www.degoedkoopsteveranda.nl/houten-veranda