Genieten van je tuin
Image default
Gezondheid

Hoe diabetes type 2 te voorkomen en te beheersen

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte en veroorzaakt ernstige complicaties die de levensverwachting verkorten en de levenskwaliteit verminderen zeggen diëtisten diabetes type 2. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en maakt ongeveer 90% van alle gevallen uit. Het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes neemt toe naarmate men ouder en zwaarlijviger wordt. In feite is zwaarlijvigheid een van de belangrijkste oorzaken van type 2 diabetes. Als u te zwaar bent, kunt u door af te vallen diabetes type 2 voorkomen of het ontstaan ervan uitstellen. Het risico kan ook worden verlaagd door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Als bij u de diagnose pre-diabetes is gesteld of als u door uw familiegeschiedenis of leeftijd een hoog risico loopt type 2 diabetes te ontwikkelen, zijn er enkele manieren waarop u de kans kunt verkleinen dat u dit in de toekomst zult ontwikkelen

Wat is type 2 diabetes?

Diabetes type 2 is een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg insuline kan aanmaken of het niet efficiënt kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat helpt om het voedsel dat je eet om te zetten in energie. Als je diabetes type 2 hebt, is de hoeveelheid glucose in je bloed hoger dan zou moeten. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als de bloedglucose niet onder controle wordt gehouden.

De meeste mensen met diabetes type 2 hebben overgewicht of obesitas en lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en beroertes. Diabetes type 2 wordt steeds vaker bij jongere mensen vastgesteld, met name bij etnische minderheden, die doorgaans meer overgewicht hebben en minder lichamelijk actief zijn dan blanke bevolkingsgroepen. Omdat type 2 diabetes onder controle kan worden gehouden, is het belangrijk om te weten of u risico loopt. Als u dat bent, kunt u stappen ondernemen om de aandoening te helpen voorkomen.

## Wat zijn de symptomen van diabetes type 2?

Als je diabetes type 2 hebt, kan het zijn dat je jarenlang geen symptomen hebt, dus het is belangrijk om regelmatig op controle te komen bij je arts. U kunt ook stappen ondernemen om uw algemene gezondheid te verbeteren en uw risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes en andere ziekten te verminderen door een gezond dieet te eten en regelmatig te bewegen.

Als u type 2 diabetes heeft, kunt u enkele of alle van de volgende symptomen hebben: Veel dorst hebben, vooral ’s nachts; vaker plassen dan normaal; Je erg moe of lusteloos voelen; Een huid en/of nagels hebben die eerder broos zijn; Wazig zien; Een adem hebben die slecht ruikt; Een hoger risico hebben op het krijgen van voetzweren en infecties; Een hoger risico hebben op het krijgen van bepaalde soorten kanker; Een hoger risico hebben op het krijgen van een hartaanval of beroerte; Een hoger risico hebben op het krijgen van een nieraandoening.

Waarom is obesitas zo’n belangrijke risicofactor voor type 2 diabetes?

Als u overgewicht heeft, is de kans groter dat u type 2 diabetes ontwikkelt. Extra lichaamsvet produceert chemische stoffen die “ontstekingscytokinen” worden genoemd, die het risico op diabetes type 2 kunnen verhogen. Ontsteking kan ook uw bloedvaten beschadigen, wat kan leiden tot hartaandoeningen en beroertes.

Hoe kunt u diabetes type 2 voorkomen?

De beste manier om diabetes type 2 te voorkomen is een gezond gewicht te behouden door gezond te eten en elke dag lichamelijk actief te zijn. Dit kan helpen om uw risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 tot 50% te verminderen. U kunt uw risico ook verminderen door regelmatig uw bloedglucose te laten controleren, vooral als u diabetes type 2 in uw familie hebt.

Hier zijn enkele tips om type 2 diabetes te voorkomen: Eet een gezond dieet dat volle granen, fruit, groenten en vezels bevat. Streef naar een gezond gewicht door een caloriearm dieet te volgen en meer te bewegen. Vermijd suikerhoudende dranken en snacks. Laat je vaccineren tegen hepatitis B.

Tips om uw gewicht onder controle te houden

  • Eet een gezond dieet met volle granen, fruit, groenten en vezels.
  • Streef naar een gezond gewicht door caloriearm te eten en meer te bewegen.
  • Vermijd suikerhoudende dranken en snacks.
  • Laat u vaccineren tegen hepatitis B.
  • Controleer regelmatig uw bloedglucosewaarden en gebruik zo nodig medicijnen tegen diabetes.
  • Als u rookt, stop dan.
  • Als u drinkt, doe dat dan met mate.
  • Als u diabetes heeft, ga dan regelmatig naar de dokter voor controle.

Bottom line

De beste manier om diabetes type 2 te voorkomen is een gezond gewicht te behouden door gezond te eten en elke dag lichamelijk actief te zijn. U kunt uw risico ook verminderen door regelmatig uw bloedglucose te laten controleren, vooral als u diabetes type 2 in uw familie hebt.

Als u diabetes type 2 heeft, kunt u uw aandoening onder controle houden door gezond te eten, lichamelijk actief te zijn en regelmatig op controle te gaan bij uw arts. U kunt ook uw risico op diabetes type 2 verminderen door te stoppen met roken, matig te drinken en u te laten vaccineren tegen hepatitis B

https://www.dietistmandybreure.nl/leververvetting