Genieten van je tuin
Image default
Bedrijven

Aanbouwen? Hoe pak je dat aan?

Heb jij ook zo’n zin om iets te verbouwen? Misschien zelf iets aan te bouwen? Weet waar je aan begint! Een aanbouw kan heel veel plezier opleveren maar het kan ook een flinke klus zijn. Natuurlijk huur je een professional in, maar afhankelijk van jouw wensen zou je het misschien ook zelf voor elkaar kunnen krijgen. Wat voor soort aanbouw ga je met beide handen aanpakken?

Veranda

Een veranda is de goedkoopste en makkelijkste “aanbouw”. In principe zijn veel veranda’s vooraf gefabriceerd en is het niet meer dan een bouwpakket. Let wel op, dit is iets geavanceerde (en vaak zwaarder) dan het gemiddelde IKEA bouwpakket. Als je een goedkope veranda dus al zelf aan je huis wilt gaan plakken, zorg dan dat je genoeg mensen hebt om dit samen voor elkaar te krijgen. Probeer het absoluut niet in je eentje. Een duurdere veranda bestaat vaak uit zwaarder materiaal en kun je soms beter laten bouwen. Deze komen dichter in de buurt van een serre.

Serre

Waar een veranda vaak gewoon een overkapping is, is een serre al meer een echte aanbouw. Veelal bestaand uit een groot gedeelte glaswerk zorgt een serre voor meer zitruimte en alle seizoenen genieten van je tuin. Het materiaal hiervoor kan verschillen. Warm hout en stevig gietijzer of zwart metaal zijn populair. Stevig kunststof is wel een optie maar voor de duurzaamheid niet echt aan te raden.

Erkers en dakkappelen

Erkers zijn ongelofelijk populair. Deze speciale knusse delen van je woning vind je vrijwel exclusief bij de duurdere woningen. Als je een erker of een dakkapel wilt, dan kan dit je veel extra licht opleveren in een huis dat verder vrij donker is. Hou wel rekening met flinke kosten, er moet tenslotte een stuk van de buitenkant van je huis worden opengebroken en weer dichtgemaakt.

Los van huis

Geen interesse in zulke intensieve projecten en ga je liever iets los van huis bouwen? Dat kan ook zeker weten. Een tuinhuisje kan bieden wat een serre aan je huis kan zijn, en een paviljoen wat een veranda kan zijn. Het verschil is dat je alleen maar rekening hoeft te houden met de ruimte die nog beschikbaar is in je tuin. Let hierbij er wel op dat je mogelijk een bouwvergunning nodig hebt en dat je professionele bouwers het werk laat doen! Ook tuinhuisjes zijn veelal prefab te verkrijgen.

https://degoedkoopsteveranda.nl/