Genieten van je tuin
Image default
Aanbiedingen

Bezwaar maken WOZ waarde

De WOZ waarde (Waardebepaling Onroerende Zaken) beschrijft de waarde van je woning/onroerend goed. Deze wordt elk jaar bepaald door de gemeente. Deze kijkt daarbij naar een aantal factoren, zoals de buurt, vergelijkbare woningen en andere verkoopprijzen van woningen uit dezelfde buurt. Dit vindt elk jaar opnieuw plaats, waarna je rond maart een beschikking ontvangt met daarin de WOZ waarde. De waardepeildatum hierbij is 1 januari van het voorgaande jaar. Je kunt ook zelf de WOZ waarde van je woning bepalen. Dit kan bij je eigen gemeente, via MijnOverheid.nl, bij het WOZ waardeloket of via een taxateur. Je kunt de verkregen gegevens daarnaast nog vergelijken met data van het kadaster. Dit helpt je om te bepalen wat de WOZ waarde zou moeten zijn en of bezwaar maken WOZ waarde zinvol is. Waarom zou je überhaupt bezwaar maken tegen de WOZ waardebeschikking vraag je je misschien af? Dat leggen we hieronder uit. 

Bezwaar maken WOZ waarde bespaart je geld

Nou ja, het is niet zo dat je sowieso geld bespaart als je de hoogte van de WOZ waarde aanvecht, maar de kans hierop is wel vrij groot. De hoogte van de WOZ waarde bepaalt direct de hoogte van verschillende soorten belasting die je elk jaar betaalt. Denk hierbij aan vermogensbelasting, rioolheffingen/afvalheffingen, eigenhuisforfait en onroerende zaakbelasting. Stijgt de WOZ waarde, dan gaat ook het bedrag wat je betaalt aan voornoemde belastingen omhoog. Als de WOZ waarde onnodig hoog is ingeschat door de gemeente, dan gooi je dus feitelijk onnodig geld weg. De gemeente hanteert enkele standaard criteria om de WOZ waarde te bepalen. Het kan echter zomaar zijn, dat er redenen zijn waarom de WOZ waarde van je woning in werkelijk lager is. Wij kunnen je helpen met het in kaart brengen van deze zaken en met het bezwaar maken WOZ waarde. 

Argumenten voor een lagere WOZ waarde

Er zijn meerdere zaken te benoemen op basis waarvan je WOZ waarde naar beneden bijgesteld kan worden. Dit zijn zowel interne als externe factoren. We zetten er enkele voor je op een rij:

Interne factoren:

  • Er is asbest in de woning aangetroffen

  • Er is achterstallig onderhoud aanwezig in de woning

  • Je zit middenin een verbouwing

  • Je hebt een gedateerde keuken en/of badkamer

 

Externe factoren:

  • De buurt waarin je woont is verslechterd

  • Er is in de nabije omgeving een windmolenpark aangelegd

  • Er is een bestemmingsplan wat nadelig is voor je woning en de omgeving

 

Je kunt je voorstellen dat dit allemaal zaken zijn die invloed hebben op de huidige waarde van je woning of pand. Mocht je dus één of meerdere punten herkennen, aarzel dan niet. Bezwaar maken WOZ waarde is in dit geval terecht en wordt waarschijnlijk ook als zodanig door de gemeente gehonoreerd. 

Schakel de hulp in van een specialist

Een gespecialiseerde partij kan je helpen met bezwaar maken WOZ waarde. Ze is op de hoogte van de benodigde informatie en procedure om je bezwaar in te dienen. Let er hierbij op dat het bezwaar moet worden ingediend binnen zes weken na ontvangst van de WOZ waardebeschikking. De hulp van een specialist vergroot de kans op succes en bespaart je bovendien veel tijd. 


Neem vandaag nog contact op met bezwaarmaker.nl, voor meer informatie of het geven van een opdracht om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde van je woning.