Genieten van je tuin
Image default
Financieel

De opstalverzekering vergelijken, wat zijn de aandachtspunten?

De opstalverzekering is een verzekering die het zoals de naam reeds aangeeft mogelijk maakt om de opstal van een woning te verzekeren. Onder de opstal begrijpen we alle onderdelen van het pand die daadwerkelijk vastzitten. Dit maakt ook meteen het verschil duidelijk met de zogenaamde inboedel. Voor deze laatste geldt dan ook dat het alle zaken betreft die los zitten en dus bij een eventuele verhuis eenvoudig kunnen worden meegenomen. Hoe dan ook, op deze pagina gaan we het hebben over de opstalverzekering vergelijken zodat jij uiteindelijk de best mogelijke opstalverzekering voor jouw woning kan afsluiten.

Is de opstalverzekering nu wel of geen verplichte verzekering?

Voordat we je meer vertellen over de opstalverzekering vergelijken moeten we in eerste instantie nog een erg belangrijke vraag beantwoorden. Voor heel wat mensen die voor de eerste keer eigen worden van vastgoed geldt dat ze zich niet goed bewust zijn van het al dan niet verplichte karakter van een opstalverzekering. Voor alle duidelijkheid, er geldt voor het afsluiten van deze verzekering geen wettelijke verplichting. Dit betekent dat je als eigenaar in de basis niet verplicht bent om de opstal van je pand te laten verzekeren. Dit gezegd hebbende zijn er hierbij twee aandachtspunten:

  1. Wanneer er sprake is van bepaalde schade zal je deze zelf moeten vergoeden;
  2. De verstrekker van de hypotheek van het pand kan de opstalverzekering wel verplichten;

We kunnen vaststellen dat het merendeel van de woningeigenaars in Nederland er bewust voor kiezen om toch een opstalverzekering af te sluiten. Dat is niet in het minst het gevolg van het feit dat zelfs geringe schade al snel kan leiden tot zeer hoge kosten. Dit zijn kosten die voor de gemiddelde (nieuwe) huiseigenaar eigenlijk helemaal niet te betalen zijn. Door het afsluiten van een opstalverzekering kan je, je hier op een zeer efficiënte manier tegen wapenen.

Bovenstaande is echter niet het enige. Ook de verstrekker van je hypotheek kan je aansporen om de opstalverzekering af te sluiten. Sterker nog, hij kan het opnemen als sluitende voorwaarde voor het toekennen van de hypotheek. Heb je dus met andere woorden geen opstalverzekering of wens je deze niet af te sluiten? Dan bestaat de kans dat de hypotheekverstrekker alsnog het toekennen van de hypotheek zal weigeren. Hier moet je dus zeker en vast rekening mee houden.

Waar rekening mee houden bij de opstalverzekering vergelijken?

Ga je de opstalverzekering vergelijken? Dan is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat er meerdere aandachtspunten zijn waar je beslist rekening mee dient te houden. Om er zeker van te zijn dat je geen enkel belangrijk aandachtspunt over het hoofd ziet hebben we ze hieronder even voor je op een rijtje gezet. Zo sluit jij finaal beslist de interessantste opstalverzekering af.

1.) Welke dekkingen moet de opstalverzekering voorzien?

In grote lijnen zal je kunnen vaststellen dat de verschillende opstalverzekeringen op de markt eigenlijk zowat dezelfde dekkingen aanbieden. Toch spreekt het voor zich dat het tijdens een opstalverzekering vergelijken wel altijd wordt aangeraden om hier nog even extra aandacht aan te schenken. De dekkingen die zeker voorzien zouden moet zijn, zijn alvast de volgende:

  • Een dekking tegen brand- en waterschade;
  • Een dekking voor schade als gevolg van een blikseminslag;
  • Stormschade moet zijn verzekerd;
  • Schade door hak- en breekwerk is doorgaans ook verzekerd;
  • Hagelschade moet eveneens in de polis zijn verwerkt;

Het is ook zeer belangrijk om er bij een opstalverzekering vergelijken rekening mee te houden dat er niet zomaar één enkele soort opstalverzekering bestaat. Het is dan ook zo dat we wat dit betreft een onderscheid maken tussen de twee hieronder terug te vinden soorten opstalverzekeringen:

  1. De extra uitgebreide opstalverzekering;
  2. De allrisk opstalverzekering;

Met de extra uitgebreide opstalverzekering ben je reeds behoorlijk goed verzekerd. Alle hierboven aangegeven dekkingen zijn in die verzekering inbegrepen. Waarom zou je er dan toch voor moeten kiezen om een allrisk opstalverzekering af te sluiten? Omdat je enkel en alleen met dit type van verzekering bent verzekerd tegen zelf veroorzaakte schade aan de opstal.

2.) Voor welke waarde moet de opstalverzekering worden afgesloten?

Het afsluiten van een opstalverzekering dient in de praktijk altijd te gebeuren op basis van de zogenaamde herbouwwaarde. Met andere woorden, wanneer de opstal van de woning in die mate is beschadigd dat er sprake is van een (bijna) totaal verlies moet het mogelijk zijn om met de uitkering van de verzekering de opstal zo goed als volledig opnieuw te bouwen. Het is uitermate belangrijk dat de herbouwwaarde zo correct mogelijk wordt bepaald. Een te hoge herbouwwaarde kan namelijk zorgen voor een te dure verzekeringspremie. Is er sprake van een te laag bepaalde herbouwwaarde? In dat geval zal je wellicht rekening moeten houden met een onvoldoende hoog bedrag bij uitbetaling door de verzekeraar. Ook de waarde waarvoor je bent verzekerd is bij de opstalverzekering vergelijken dus zeker en vast een niet onbelangrijk aandachtspunt.

Is de opstalverzekering vergelijken de moeite waard?

De hierboven terug te vinden informatie heeft in grote lijnen duidelijk gemaakt waar je allemaal bij de opstalverzekering vergelijken rekening mee moet houden. Dit gezegd hebbende rest er eigenlijk nog één vraag. Is het namelijk nu wel of niet de moeite waard om een dergelijke vergelijking uit te voeren? Dat is het zeker. Ondanks het feit dat de opstalverzekering niet op de lijst is terug te vinden met wettelijk verplichte verzekeringen wordt ze door het merendeel van de vastgoedeigenaars wel afgesloten. Dit uiteraard omdat men niet bereid is om de torenhoge risico te lopen die mogelijke schade aan de opstal met zich meebrengt. Ondanks deze keuze is er ook een nadeel. De opstalverzekering is namelijk een verzekering die vrij duur kan uitvallen.

De opstalverzekering vergelijken zorgt ervoor dat je in de basis reeds een aardige besparing kan realiseren. Hierdoor kan de te betalen verzekeringspremie reeds danig worden gedrukt. Dit is evenwel nog niet alles. Ben jij niet alleen eigenaar van het vastgoed, maar ga je er ook zelf in wonen? Zorg er dan voor dat je kan rekenen op een optimale bescherming en sluit niet alleen een opstal-, maar ook een inboedelverzekering af. Op deze manier ben je over de hele lijn verzekerd. Valt de premie zo voor jou toch net wat te duur uit? Dan kan je ze nog altijd bundelen. Op deze manier geniet je namelijk mogelijks nog van een interessante bundelkorting.