Genieten van je tuin
Image default
Woningen

Wat is een gietvloer en wat zijn de voor- en nadelen?

Als jij nieuwe vloerbedekking nodig hebt, dan is een gietvloer een optie die je zeker niet moet negeren. Dit type vloer is om goede redenen erg in trek momenteel en wordt steeds meer in woningen geplaatst. Gietvloeren ken je ongetwijfeld van ziekenhuizen, warenhuizen, sportzalen en parkeergarages en hier doen ze al vele jaren dienst. Het is pas recentelijk zo dat de gietvloer ook in particuliere woningen te vinden is. Hier lees je over wat een gietvloer precies is, wat de voordelen zijn en met welke nadelen je moet kunnen leven.

 

Wat is een gietvloer?

Gietvloeren worden vloeibaar op de ondervloer aangebracht, vandaar ook de naam. Ze bestaan uit meerdere lagen, maar het belangrijkste materiaal is een hars. Er wordt epoxyhars of polyurethaanhars gebruikt en daar wordt een kleur of een effect aan toegevoegd. Dit wordt op de ondervloer gegoten en als het droog is vormt het daar een naadloze, dunne en ononderbroken laag. Een gietvloer heeft een strak en egaal uiterlijk en er zijn een groot aantal versies. Daardoor is er voor elke soort interieur een optie die past.

 

De voordelen

Besluit jij een gietvloer te plaatsen in je woning, dan zijn er direct een aantal voordelen waarvan je profiteert.

  • Omdat de vloer naadloos is, is deze erg hygiënisch en onderhoudsarm.
  • Hierdoor zijn ze ook ideaal voor mensen met een allergie voor stof of huisstofmijt en voor huishoudens met huisdieren.
  • Het naadloze aspect geeft de vloer een ongeëvenaard strak en egaal uiterlijk.
  • Gietvloeren zijn sterk, krasbestendig en gaan zeker 50 jaar lang mee.
  • Je kunt de vloer laten leggen in elke kleur, met glitter, met spikkels, met een combinatie van kleuren, met een patroon of een afbeelding; er is weinig wat niet mogelijk is.
  • Er zijn ook goedkopere gietvloeren te krijgen voor als je budget beperkt is.
  • Polyurethaan gietvloeren zijn erg goed te combineren met vloerverwarming.

 

De nadelen

De voordelen spreken voor zich: gietvloeren zijn veelzijdig, duurzaam, hygiënisch en voor iedereen. Er zijn ook enkele nadelen te noemen in combinatie met de gietvloer.

  • Gietvloeren zijn sterk, maar als er een defect ontstaat, dan is deze 1) erg duidelijk zichtbaar in het strakke geheel en 2) lastig om te laten repareren.
  • Het leggen van een gietvloer neemt meerdere dagen in beslag. Er moeten verschillende lagen worden aangebracht en elke laag moet individueel drogen voordat de werkzaamheden kunnen worden hervat. Dat betekent dat de kamer zeker een week leeg moet zijn en niet kan worden gebruikt.
  • Sommige gietvloeren zijn duur en kunnen je meer dan €200 per vierkante meter kosten.

Voor iedere woning een vloer

Gietvloeren zijn te krijgen in alle kleuren, met een mat of een glans afwerking, met felle of zachte kleuren, in aarde- en andere warme tinten. Of je nu een modern- of een traditioneel interieur hebt, een industriële- of een landelijke inrichting; er is een vloer die daarbij past. Als je met de nadelen kunt leven zijn gietvloeren ideaal en heb je er vele jaren plezier van.