Genieten van je tuin
Image default
Tuin onderhoud

Zonnescherm kopen

Een zonnescherm is een zonwering die aan de buitenzijde van de gevel wordt geplaatst. Een zonnescherm kunt u handmatig maar ook elektronisch bedienen.

Wilt u een zonnescherm kopen dan is er keuze uit verschillende soorten:

–          Markiezen: deze soort bestaat al zo’n 150 jaar en is dan ook één van de eerste soorten zonwering die gebruikt werd in Europa. Bij de markies is niet alleen de voorzijde bedekt maar ook de zijkanten zijn bedekt met doek. De markies heeft een bediening met één of meerde koorden en markieskatrollen. Als het wordt opgetrokken kan het worden vast gemaakt door het koord aan een kikker op de muur of het op het kozijn vast te binden.

–          Uitvalschermen: uitvalschermen zijn ook wel vensterzonweringen. Uitvalschermen bestaan meestal uit een kap met daarin een doekbuis, daaromheen zit een (acryl) doek dat met behulp van twee armen tot meer dan 90 graden kan zakken. Dit type zonwering wordt het meest met de hand bestuurd er zijn verschillende mogelijkheden in de handbediening bijvoorbeeld: de normale bediening met de hand of met de draaistang die ook erg populair is.

–          Knikarmschermen: knikarmschermen zijn ook wel terraszonweringen. Knikarmschermen hebben, net als uitvalschermen, een rol waaromheen een doek is gewikkeld aan de bovenzijde. Aan de zijkant van de zonwering zitten armverbinders die de achterkant van knikarmen vasthouden. De bediening van deze zonwering kan handmatig maar vaak wordt er ook gebruikgemaakt van een ingebouwde buismotor.

–          Screens: screens zijn ook wel vlak hangende zonweringen. De screens hebben een gesloten kast met daarin een rol waaromheen doek is gewikkeld. Het doek loopt verticaal naar beneden voor het glas. Een variant van de vlak hangende zonwering is het type waarvan het doek aan de zijranden is voorzien van een verdikking, dit type wordt ook ritscreen genoemd. Ook is deze zonwering insectenwerend, door het ontbreken van spleten en kieren tussen doek en systeem.

Naast de screens met een zogenaamde rits geleiding, boden (en bieden) fabrikanten diverse windvaste screenvarianten aan. Voor het doekmateriaal van het uitvalscherm en knikarmscherm wordt meestal acryldoek gebruikt. Als het een effen gekleurd doek betreft dan kan het uit een stuk worden gemaakt; bij meerdere kleuren worden vaak banen aan elkaar genaaid. De laatste tijd is het een trend om het doek te sealen dit is het verlijmen van het doek. Bij screens wordt het meest glasvezeldoek toegepast. Dit zorgt ervoor dat het zich naar buiten niet helemaal verdwijnt.

http://4yourliving.nl/buitenzonwering/