Genieten van je tuin
Image default
Tuinontwerp

Bestrating Friesland

Bestrating Friesland is bestrating in Friesland. Bestrating is verharding opgebouwd uit losse elementen die in meer of mindere mate met elkaar verbonden zijn. Het voordeel van bestrating is dat het makkelijk hersteld kan worden en gas- en waterdoorlatend is. De gasdoorlatendheid is erg belangrijk, want stel er zou een gaslek ontstaan en het wegdek is gesloten verhard dan kan het gas zich onder het wegdek gaan verzamelen en dit is niet mogelijk met een bestrating die opgebouwd is uit losse elementen. De waterdoorlatendheid is tegenwoordig steeds belangrijker in verband met verdroging. Bestrating kan bijvoorbeeld worden gedaan met: tegels, kasseien of kinderkopjes en klinkers.

Bestrating Friesland kunt u laten doen met klinkers, dit is een type bestrating die vooral wordt gebruikt bij wegenbouw, maar ook bij het maken van een oprijlaan. Er zijn verschillende formaten in Nederland zijn dit de belangrijkste:

–          Waalformaat:   (210x50mm – ca. 100 st/m2)

–          Dikformaat:       (210x70mm – ca.  72 st/m2)

–          Keiformaat:       (200x100mm – ca. 45 st/m2)

Er zijn verschillende manieren om te bestraten:

–          Onder de hamer, dit is met de hamer de klinkers in het zandbed tikken. Waarna deze tegenwoordig wordt aangetrild met een trilplaat. Dit is het meest arbeidsintensieve, maar geeft wel het beste resultaat.

–          Vlijen ofwel afrijen, eerst wordt het zandbed onder profiel gemaakt waarna de klinker los worden geplaatst. Daarna volgt het aantrillen met de trilplaat. Deze wijze wordt het meest toegepast.

–          Machinaal straten, door middel van een speciale machine die een m2 laag stenen oppakt en weglegt de straatmaker moet dan wel van te voren de stenen klaarleggen zodat de machine die kan oppakken.

U kunt enorm veel doen met bestrating, meestal denkt u bij bestrating aan een terras of oprijlaan. Maar ook kan het functioneel zijn bijvoorbeeld op de weg, op de weg kan bijvoorbeeld de rijbaan voor de auto’s een neutrale kleur hebben en het fietspad rood. Door dit kleurgebruik is de bestrating functioneel aangelegd. Ook kunnen er illustratie mee worden weergeven, meestal is bestrating één groot oppervlak, maar dit hoeft natuurlijk niet. Bestrating kan bijvoorbeeld gewoon recht zijn maar ook rond. Eigenlijk is alles mogelijk met bestrating. Tuinpaden en terrassen horen natuurlijk veilig en functioneel te zijn. Dit maakt het niet onmogelijk om de tuinbestrating aan te leggen met kleurnuances, verschillende materialen en patroonwisselingen. Het is van belang om de kleuren van de tuinbestrating, de patronen en de materiaalsoorten in evenwicht met de rest van de tuin te laten overvloeien. Zo creëert u nog meer schoonheid in uw tuin.               

http://www.andretuinier.nl/tuinaanleg-friesland/tuinbestrating-aanleggen/