Genieten van je tuin
Image default
Woningen

De perfecte verlichting voor je keuken

Verlichting in de keuken is belangrijker dan veel mensen denken. Net als de stijl van je keuken, bepaalt de verlichting in je keuken de sfeer. Daarnaast is het ook erg belangrijk bij het koken. Keukenverlichting kan worden onderverdeeld in drie soorten: 

Algemene verlichting

Gemeenschappelijke keukenverlichting, ook wel basisverlichting genoemd, zorgt ervoor dat de ruimte perfect verlicht wordt. Deze bestaat vaak uit een keukenlamp die in het midden van de kamer is geplaatst en die de hele omgeving verlicht en niet te fel is. Naast sfeerlampen kunnen ook lampen met meerdere richtbare spots worden geïnstalleerd. Met deze spots kun je bepaalde elementen van je keuken extra uitlichten. Dit zorgt voor meer sfeer. Je kunt ook kiezen voor dimbare algemene keukenverlichting. Hierdoor heb je de mogelijkheid om zelf de sfeer te bepalen. 

Werkverlichting

Goede verlichting is goed bij het koken, vooral bij het werken met scherpe messen. Goede plekken voor taakverlichting in de keuken zijn het werkblad en het fornuis. Het type verlichting is afhankelijk van de plaatsing. Steeds meer Led-strips worden onder hangkasten geplaatst. Dit is niet alleen eenvoudig te installeren, maar ook energiezuinig. Daarnaast is deze verlichting dimbaar en verkrijgbaar in verschillende kleuren om de juiste sfeer te creëren. Andere lichtbronnen zijn tl-buizen en spotjes. Beide zijn geweldig om te gebruiken als je een paar punten volgt. Licht (van een werkblad of fornuis) dat bijvoorbeeld door je ogen weerkaatst wordt, is onaangenaam. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor diffuus licht. Dit licht reflecteert niet veel. Ook is het belangrijk dat de lichtbron is afgeschermd. Het is niet uit te sluiten dat stoom of vocht in contact komt met de lichtbron.

Sfeerverlichting 

De woonkeuken is populair. Dit laat zien dat de keuken een leefruimte aan het worden is. De sfeervolle keuken nodigt uit voor een gezellig diner of gewoon een snel momentje. Verlichting in de keuken speelt hierbij een belangrijke rol.

Denk hierbij aan het uitlichten van specifieke keukenelementen, het plaatsen van een sfeervolle led tafellamp en het plaatsen van dimbare (led)verlichting boven/onder keukenkastjes. Je kunt bij Direct Lampen terecht voor een groot aanbod in sfeerverlichting.

Tips

Een combinatie van lichtschakelaars zorgt ervoor dat je altijd de juiste verlichting hebt en dit voorkomt ook onnodig heen en weer lopen in de keuken. Tot slot nog een heel praktische tip: er zijn lampen geïnstalleerd die aan gaan als de kasten en lades worden geopend. Zo heb je altijd overzicht en vind je snel wat je nodig hebt!