Genieten van je tuin
Image default
Woningen

Tuin klaarmaken voor de winter

De dagen worden weer korter en mensen blijven veelal binnen in hun warme huizen. Het is makkelijk om de tuin nu te laten voor wat het is. Toch is er in het najaar meer te doen dan alleen het harken van bladeren en het opbergen van tuinmeubilair. Het is de perfecte tijd om je tuin klaar te maken voor de winter, zodat deze straks weer volop tot bloei kan komen in het nieuwe voorjaar. Schakel een hovenier in, of ga zelf aan de slag. Een leuke bijkomstigheid… In het najaar is er vaak uitverkoop in de tuincentra!

Gazon onder handen nemen

Het gazon kan nog net een laatste keer gemaaid worden voor de winter begint. Je kunt hierbij de grasmaaier eventueel iets hoger afstellen en hem na afloop goed schoonmaken, zodat die weer klaar is voor het voorjaar. Veeg het gazon goed na en neem dan gelijk de bladeren mee. Als deze te lang blijven liggen krijgt het gazon te weinig licht en lucht en kan er mos ontstaan. 

Borders klaarmaken voor de winter

Behalve het gazon kun je ook de borders nog even wat extra aandacht geven. Denk hierbij aan het terugsnoeien van de uitgebloeide planten, het planten of uitgraven van bloembollen en het verhuizen van planten die te groot zijn geworden voor hun oude plekje. Waar je de bladeren het liefste van het gazon af wilt hebben, kunnen deze in de borders juist meerwaarde hebben. Zo kan een laagje bladeren of compost je kwetsbare planten beschermen tegen de winter, en het bodemleven laten floreren. 

Omdat een bloembol gevuld is met reservevoedsel, kun je deze in het najaar planten. De bloem kan hier tijdens de winter op teren en het komende voorjaar tot bloei komen. Knollen van zomerbloeiers die kwetsbaarder zijn voor de winter kun je opgraven, drogen en bewaren tot het voorjaar.

Snoeien van planten

De herfst dient zich bij uitstek om de snoeischaar uit de garage te pakken. Niet alleen zorgt het bijsnoeien van planten en bomen ervoor dat je tuin er weer netjes uitziet voor het komende voorjaar, ook planten die groen blijven in de winter kunnen er baat bij hebben. Als deze planten veel bladeren houden terwijl de grond bevriest, kunnen ze te veel water verdampen en daardoor uitdrogen. 

Voor het snoeien van planten geldt de regel dat je vaste, kruidachtige planten kunt afzetten tot zo’n 10 tot 15 centimeter. Je kunt deze planten beter niet helemaal tot op de grond afknippen, zeker als ze een holle stengel hebben. Dan kan deze vollopen met water, wat ze het leven zwaar kan maken tijdens de vorst. Als je een stengel van 10 centimeter laat staan, kan deze inrotten waardoor er geen water meer inloopt. 

Snoeien van bomen

Twijfel je welke bomen je kunt snoeien in het najaar? Je kunt dit makkelijk uittesten door een tak weg te snoeien en te kijken wat voor snoeiwond er ontstaat. Een grote, zachte of holle snoeiwond is gevoelig voor de winter. Als de snoeiwond een massieve of kleine kern heeft, mag er gesnoeid worden. Houd er wel rekening mee dat je sommige bomen na de kerst sowieso beter niet meer kunt snoeien. Mocht je zekerheid willen, kun je het beste een hovenier om advies vragen. 

Tuin opvrolijken

Om de grijze winterperiode door te komen kun je je tuin opvrolijken met kleuren en licht. Denk hierbij aan pompoenen en lantaarns. Ook kun je natuurlijk vetbollen of pindakaaspotten ophangen, en gevallen fruit laten liggen. Zo help je niet alleen de vogels de winter door, maar ook jezelf: wie wordt er nou niet gelukkig van vogeltjes die door je tuin rondvliegen?

Tot slot kun je je voorraad hout aanvullen zodat je straks met een dekentje bij de kachel kunt zitten, in de wetenschap dat je tuin helemaal klaar is voor de aankomende winter!