Genieten van je tuin
Image default
Dieren

Je tuin hondproof maken

Wie een hond neemt én in het bezit is van een tuin moet altijd maar even afwachten wat het gedrag van de hond zal zijn wanneer hij regelmatig in de tuin vertoeft. Hoe zorg je ervoor dat jouw hond gewenst gedrag vertoont en niet de aanwezige planten gaat uitgraven, of andere dingen uithaalt? In dit artikel nemen we diverse tips met je door, om hond en baas tevreden te houden!

Gedrag hond in de tuin

Welk hondenras je ook kiest, je kunt er vooraf nauwelijks op anticiperen hoe de hond zich in jouw tuin zal gedragen. Honden van hetzelfde ras kunnen toch per hond verschillend gedrag vertonen – er komt ook een stukje eigen karakter van de hond bij kijken. Hoe jouw hond zich in jouw tuin zal gedragen is dus echt afwachten, waarna de aanpassingen kunnen beginnen.

  • Sommige honden bijten tuinafval stuk wat zij tegenkomen in de tuin, houd er rekening mee.
  • Honden kunnen snel gaan blaffen bij omgevingsgeluiden, waardoor er op den duur ergernis ontstaat bij buren. Blaft jouw hond snel, pak dan desnoods een plantenspuit en spuit op hem bij herhaaldelijk blaffen. Laat hem in ieder geval wennen aan geluiden.
  • Voeding. Zet vanzelfsprekend altijd een bak water in de tuin voor je hond. Honden zijn overigens gek op regenwater! Maar let op; laat ze geen oud water drinken waar inmiddels muggenlarven in voorkomen (iets wat snel kan voorkomen tijdens warme periodes). Haal de lege bak hondenvoer ook binnen, zeker als het gaat om vers vlees voer kan er ongedierte afkomen op restantjes die in de bak blijven zitten en hier eitjes in leggen. Slakken, muizen en andere plaagdieren zij ook gek op hondenvoer.

Hond en gazon?

Verreweg de meeste honden zullen niet in de eigen achtertuin poepen (tenzij zij heel jong zijn, of juist bejaard zijn) – echter, heb je gras in de tuin, dan mag je er op rekenen dat de meeste honden er een plasje zullen plegen. Dit is niet erg, maar het wordt wel vervelend als zij nog even gaan graven door het gras na het plassen (dat is nu eenmaal wat honden doen, menig gazon is erdoor aangetast). Een betegelde achtertuin, met in de borders kiezels, of andere bodembedekkers is daarom het meest hond (en mens) vriendelijk. Je hond kán simpelweg niet graven, maar toch een plasje plegen in de borders. Borders van zo’n 20 cm breedte zijn wel nodig voor honden; moeten zij een keer plassen of overgeven, dan kan dit in de borderrand.

Omheining

De meeste honden zullen niet proberen te ontsnappen uit de achtertuin, hoewel kleinere honden als Jack Russells nog wel eens een poging willen wagen. Zorg daarom voor een hoge schutting rondom de tuin, die aan de onderzijde goed diep zit, zodat uitgaven onmogelijk is.