Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Gazon onderhouden: wanneer, hoe en hoe vaak?

Heb jij een gazon in je tuin, of ben je van plan om een gazon aan te leggen? Dan heb jij vast al een beetje onderzoek gedaan of je afgevraagd hoe je dit moet onderhouden. Om jouw tuin mooi en netjes bij te houden met name het gazon moet je met een aantal elementen rekening houden. Je kan zelf een schema maken en een checklist, wanneer en hoe jij jouw gazon moet onderhouden om het gezond te houden. Als je nog geen gazon of gras hebt laten leggen dan is dit het eerste punt op de checklist.

Het onderhouden van een gazon

Als jouw gazon eenmaal gelegd is dan is het eerste punt op jouw schema het verticuteren van het gazon, dit moet namelijk jaarlijks gebruiken. Tijdens het verticuteren verwijder jij de eerste harde opperlaag van het gras, dit gebeurt zodat het water goed bij de wortels kan komen van het gras. Daarnaast kijk je na de herfst en winter even hoeveel mos er er ontstaan is in het gras, dit is natuurlijk en niet erg zolang je het maar verwijderd. Hierdoor blijft jouw gazon namelijk gezond en mooi.

Hoe vaak moet je het gazon bijhouden?

Onderhoud het gazon en gras door het te maaien, schaf een goede maaier aan en doe dit wekelijks of wanneer nodig. Je kunt kijken naar een handmatige maaier, maar als je een groot oppervlakte hebt is het verstandig om te kijken naar een elektrische maaier. Dit scheelt je veel tijd en moeite, maaien met de hand kan zwaar zijn en onnodig. Als laatste om op het schema te zetten is het gazon inzaaien. Dit kun je doen om plekken te herstellen, hierdoor blijft je gazon er vol en gezond uitzien. Hiervoor kun graszaad gebruiken, dit strooi je op de plekken waar nodig.

Hoe blijft jouw gazon mooi gezond

Naast het onderhouden van het gazon zijn er nog een aantal elementen die jij op het schema kan zetten. Zoals het bewateren van het gazon of gras, natuurgras heeft regelmatig water nodig, zeker in de zomer. Hiervoor zou je een tuinslang kunnen pakken maar bij een groot gazon is dit niet heel handig, daarnaast ben je niet alleen lang bezig maar geef je misschien het gazon te veel of te weinig water. Denk dan eens aan sproeiers, er zijn automatische sproeiers met timers, deze stoppen wanneer jij dat wil of wanneer het gazon genoeg water heeft gehad.

Welke alternatieven zijn er?

Misschien wil jij wel een mooi gazon wat er vol en gezond uitziet, maar heb je te weinig tijd om een heel gazon jaarlijks bij te houden. Dan zijn er alternatieven zoals bijvoorbeeld kunstgras, het kunstgras is vandaag de dag bijna niet meer te onderscheiden van echt gras. Dit komt onder andere door de hoge kwaliteit waarvan het is gemaakt. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende hoogte van het kunstgras, verschil in kleuren, verschil in hoe de grassprieten staan, denk aan rechtop of warrig. Hierdoor kan jij toch genieten van een groene tuin maar dan zonder het onderhoud.

 

Als jij nog geen gazon hebt liggen maar wel van plan bent dit aan te laten leggen, dan is nu het moment om jouw tuin klaar te hebben voor de zomer. Je kan het gazon laten aanleggen door professionals, of je kan dit zelf doen.