Genieten van je tuin
Image default
Industrie

Welke soorten kranen bestaan er?

Wilt u eens wat meer weten over de soorten hijskranen die er bestaan? Dan is het lezen van deze blog een uitstekende keuze. Het kan namelijk zomaar zijn dat u een bijzondere interesse voor (hijs)kranen heeft ontwikkeld. Het kan dan nooit kwaad om hier eens wat extra informatie over te lezen, is het niet? In deze blog wordt u als lezer meegenomen in welke typen en soorten hijskranen er allemaal bestaan. Leest u mee?

De werking van een hijskraan

Allereerst zal nu een uitleg worden gegeven over een kraanmachine an sich. Hoe is zo’n machine nu eigenlijk opgebouwd? Dat is erg handig om te weten voordat er verder wordt ingezoomd op de soorten hijskranen die er allemaal bestaan. Zo bestaat een kraanmachine uit een soort toren. Deze toren maakt het mogelijk om met behulp van kabels speciale grote objecten te verplaatsen.

Situaties om een hijskraan in te zetten en te kunnen gebruiken

En waar worden deze hijskranen nu eigenlijk voor gebruikt? Wel, er bestaan ontzettend veel verschillende soorten hijskranen die ervoor zorgen dat gebouwen worden gesloopt of juist worden gebouwd. Ook voor zowel laad- en loswerk worden deze hijskranen ingezet. Het is geheel afhankelijk van de situatie of een hijskraan passend is en welke hijskraan het meest geschikt is.

Welke soorten hijskranen bestaan er?

Nu bent u vast nieuwsgierig geworden naar welke soorten hijskranen er allemaal bestaan. Wist u bijvoorbeeld al waar de top drie van hijskranen uit bestaan? Deze top drie is als volgt: de torenkraan, hijskraan en de telescoopkraan. De torenkraan is tevens de meest bekende kraan die er bestaat. Bent u deze kraan al wel eens tegengekomen? De kans is groot dat u deze vraag met ‘ja’ zult beantwoorden. De torenkraan wordt vaak ingezet in grote steden, waarin er wordt gewerkt aan bouw- of sloopactiviteiten. Wellicht heeft u zo’n kraan van dichtbij kunnen en mogen aanschouwen. Dan is het vast niet ontgaan dat zo’n hijskraan imposant en groot is. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is het niet mogelijk om de torenkraan te verplaatsen. Dit maakt het in sommige situaties een geschikte kraan, maar in andere gevallen juist weer helemaal niet.

De hijskraan en de telescoopkraan

Daarnaast is een andere bekende kraan de zogenoemde hijskraan. Deze hijskraan kunt u kennen als u vaak bij een haven langskomt. Wanneer er moet worden geladen en gelost, dan is zo’n hijskraan een uitermate geschikte kraan in dit soort situaties. Er moeten namelijk grote hoeveelheden materialen worden gelost en dit kan niet met alle soorten kranen. Bent u ook bekend met de telescoopkraan? Dit is ook een populaire kraan die vaak en veel wordt ingezet (in het land). Anders dan de eerste twee beschreven kranen is dat deze telescoopkraan te verplaatsen is. Dit mobiele aspect is een groot onderscheid tussen andere kranen. Zo ziet u maar: allemaal hijskranen en toch wezenlijk verschillend van elkaar. Bij het huren van een kraan is het dan ook van groot belang om al deze verschillen goed te kennen, zodat er een passende kraan kan worden gekozen voor de desbetreffende situatie(s).

Kranen kunnen zelfs dienen bij reddingsoperaties. Zo halen deze kranen bijvoorbeeld auto’s uit het water bij ongelukken en ongevallen. Zo ziet u maar: een kraan is en blijft multifunctioneel. Welke kraan uw voorkeur heeft, hangt af van veel factoren. Heeft u al een kraan in gedachte?