Genieten van je tuin
Image default
Gezondheid

Behaal je 2021 doelen: tips om te stoppen met roken

We willen allemaal dat deze stoppoging de stoppoging wordt die een leven lang duurt. We willen permanent van onze nicotineverslaving af wanneer we de laatste sigaret uitdrukken en ons lichaam beginnen te genezen.

Gelukkig zijn er veel tips en strategieën die je kunnen helpen om te stoppen met roken en om het vol te houden. Door te leren wat je wel (en niet) moet doen als je probeert te stoppen en door jezelf te informeren over wat er gebeurt als je stopt met roken, kun je ervoor zorgen dat je succesvol bent in je plannen om te stoppen met roken. Lees hier hoe je stopt met roken.

Maak een plan

Een beetje voorbereiding kan je helpen om in de stemming te komen om te stoppen met roken en om wat hulpmiddelen te vinden om de eerste week tot 10 dagen na je laatste sigaret, beter door te komen.

  • Maak een afspraak voor een lichamelijk onderzoek. Laat je arts tijdens het bezoek weten dat je van plan bent te stoppen met roken, en bespreek welke soorten nicotinevervangende therapie of nicotinevrije hulpmiddelen het beste voor je werken.

  • Leer meer over nicotineverslaving. Roken is meer dan alleen maar een “slechte gewoonte” waarmee je op elk moment kunt stoppen. Nicotine is een verslavende drug die de hersenchemie beïnvloedt.

  • “Plan” je stopdatum. Om het momentum niet te verliezen, is het het beste om niet meer dan een week of twee van tevoren te plannen.

  • Beslis hoe je gaat stoppen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor “cold turkey” of voor een meer geleidelijke aanpak.

  • Maak een plan voor hunkeringen. Maak een lijst van “craving busters”, of activiteiten die je snel kunt gebruiken om je drang naar roken af te schudden. Een paar voorbeelden: Ga wandelen, drink een glas water, werk aan een kruiswoordpuzzel, eet een stuk fruit, of bel een vriend.

Wees geduldig

Het is een natuurlijke neiging om te stoppen met roken en te verwachten dat je er binnen een maand vanaf bent. Dat zou mooi zijn (heel mooi!), maar zo werkt het niet.

Als we stoppen met roken, overwinnen we een nicotineverslaving (inclusief lichamelijke en psychologische ontwenning) en laten we een gewoonte los die de meesten van ons al jaren, zo niet ons hele volwassen leven, met zich meedragen. Het is niet meer dan redelijk om te verwachten dat het afbreken van de oude associaties die ons aan het roken bonden en deze te vervangen door nieuwe, gezondere gewoonten, enige tijd in beslag zal nemen.

Onthoud dat stoppen met roken een proces is, niet een gebeurtenis.

Leun achterover, ontspan, en denk aan de tijd als een van je beste stop maatjes. Hoe meer tijd je tussen jou en die laatste sigaret die je rookte zet, hoe sterker je zult worden. Heb geduld met jezelf en met het proces. Lees hier meer over stoppen met roken.

http://ikstopermee.nl

Gerelateerde artikelen

Val af met de hulp van de diëtist in Enschede

Fysiotherapeut Capelle aan den IJssel Schollevaar biedt u de hulp om weer vrijuit te kunnen bewegen

Jouw diëtist nabij Vlaardingen