Genieten van je tuin
Image default
Eten en drinken

Tips voor een geslaagde BBQ

Het is weer zomer, tijd voor een gezellige BBQ dus! Gezellig met vrienden en/of familie met elkaar zijn. Maar hoe organiseer je nu een gezellige barbecue? Wij hebben een aantal BBQ tips voor je, die jou barbecue feestje tot een succes maken.

Planning

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt zeker ook voor het organiseren van een barbecue. Nodig je gasten op tijd uit en vraag ook om een bevestiging. Maak onderscheid naar volwassenen en kinderen. Informeer ook of er vegetariërs zijn. Op deze manier kun je goed bepalen hoeveel gerechten er gemaakt moeten gaan worden en kun je een goed boodschappenlijstje maken.

Aantal gerechten per persoon

Dit hangt uiteraard van het type gerecht dat je gaat maken. Maar gemiddeld eten volwassenen zo’n vier gerechtjes per persoon. Wissel grotere gerechten zoals een broodje pulled pork af met wat kleinere gerechten als bijvoorbeeld een kipspiesje. Kinderen zijn dol op simpelere gerechtjes zoals worstjes. Serveer er een lekkere frisse salade bij en vers stokbrood. Bij de kids doen frietjes het natuurlijk altijd goed. Als er visliefhebbers zijn, is een filet het gemakkelijkst. Dan heb je ook geen last van graatjes. Garnaal of zalm spiesjes doen het ook altijd wel goed.

Gelukkig kun je tegenwoordig heel gemakkelijk online boodschappen bestellen zodat je op je gemak je vlees- en vissoorten al kunt uitzoeken.

Type barbecue

Er zijn verschillende soorten barbecues. Je kunt een gas of elektrische barbecue nemen, maar het overgrote deel van Nederland barbecuet op kolen of briketten. Een gasbarbecue is vrijwel direct gebruiksklaar. Ga je voor kolen of briketten, koop deze dan wel van een goede kwaliteit. Goedkope merken willen nog wel eens een benzinegeur afgeven. Dat is natuurlijk zonde van al je lekkere gerechten. De betere merken hebben hier geen last van en branden ook nog eens langer.

Ga rustig te werk

Voorkom stress en steek de barbecue op tijd aan. Dit geldt natuurlijk vooral als je op kolen of briketten stookt. Laat hem goed op temperatuur komen. Je kunt de eerste gerechten erop leggen als de vlammen zijn verdwenen en de kolen of briketten wit uitslaan. Als je een wat grotere groep hebt, zijn twee of meer barbecues natuurlijk erg handig. Zorg dat je een maatje hebt die met jou samen de barbecue verzorgd. Denk altijd om de veiligheid. Zorg dat je barbecue stevig staat en kijk uit met kinderen.

Indirect en direct grillen

Denk vooraf goed na over de soorten vlees die je wilt gaan bereiden en hoe dit het best kan. Dit hangt natuurlijk af van het type barbecue maar ook of de gasten zelf mogen grillen. De standaard gerechten zoals saté, hamburgers en speklappen kunnen direct boven kolen worden gegrild. Het indirecte gedeelte is handig om de gerechtjes warm te houden. Ga je voor het serieuzere werk en ga je met grote dikke steaks aan de slag zoals bijvoorbeeld een Picanha, ga dan juist indirect grillen. Hou de kerntemperatuur goed in de gaten en grill ze aan het einde nog even af op het directe deel. Snij ze in mooie plakken en serveer ze op een mooie houten plank. Succes verzekerd!


Gerelateerde artikelen

Worstenbroodjes: een algemeen geliefde snack

Voordelen van het toevoegen van komkommer aan uw dieet

Heerlijk eten met catering uit Deventer