Genieten van je tuin
Image default
Bouwen en verbouwen

Het bevestigen van balken

Verbouwen is vaak moeilijker en gecompliceerder dan het lijkt. Veel mensen denken dat verbouwen slechts te maken heeft met materialen aan elkaar vast hameren, maar er komt heel veel meer bij kijken. Het is belangrijk dat je kennis hebt van de materialen en gereedschappen die je gebruikt, dat je weet welke materialen samengaan en hoe je ze moet gebruiken en de techniek hebt om het geheel er zo goed mogelijk uit te laten zien en structureel stabiel is. Vooral voor draagconstructies is het belangrijk dat je weet wat je doet, aangezien een foutieve draagconstructie kan betekenen dat je dak op instorten staat. Dus hoe zorg je ervoor dat je draagconstructie veilig is?

 

Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste ondersteuning hebt voor je balkconstructie. Voor verschillende soorten situaties zijn er verschillende soorten balkdragers. Regeldragers bijvoorbeeld zijn u-vormige balkdragers die geschikt zijn in situaties waarbij je extra veel ondersteuning nodig hebt aan de zijkanten van de balken. Als je meer ondersteuning nodig hebt aan de onderkant van de balk kan je bijvoorbeeld een raveeldrager met strip te gebruiken. Dit is een z-vormige baldrager met een extra strip aan de onderkant, waardoor het aan de onderkant van de balk nog extra ondersteuning biedt. Indien er geen extra ondersteuning gewenst is, is een hoekanker een van de meest geschikte en multifunctionele balkdragers. Deze L-vormige balkdrager verbindt elke houten balk op loodrechte wijze.

 

Nadat je de juiste balkdrager hebt uitgezocht is het belangrijk om te weten welke schroeven je kan gebruiken. Er zijn heel veel verschillende soorten schroeven die niet allemaal geschikt zijn voor elke situatie. Universeelschroeven, en dan vooral universeelschroeven zonder schacht, zijn vaak inzetbaar en eigenlijk gewoon de stereotype schroef. Deze zijn op zich geschikt voor het bevestigen van houten balken in een draagconstructie maar speciale houtschroeven, zoals Woodies houtschroeven, zijn geschikter voor houtconstructies. Houtschroeven zijn schroeven met eigenschappen die speciaal zijn ontworpen voor het boren en en het zich vastzetten in hout.

 

https://www.bnvtools.nl/