Genieten van je tuin
Image default
Aanbiedingen

Welke dakbedekking past bij mijn tuinhuis?

Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen bij het kiezen van de dakbedekking voor een tuinhuis. De kosten, het onderhoud en de levensduur zijn allemaal van invloed, naast het esthetische. Ook de vorm van het dak is van belang bij het maken van de keuze in dakbedekking. Om de juiste dakbedekking te kiezen moet er besloten worden wat belangrijk is. Als er een ruim budget is zal EPDM misschien eerder worden gekozen dan bitumen. Wat mooi is kan verschillen per persoon.

Een hellend dak

Bij een hellend dak zijn bijvoorbeeld dakpannen of dakpanplaten zeer geschikt. Dakpannen zijn verkrijgbaar in beton en klei. Betonnen dakpannen zijn relatief goedkoop en kunnen snel worden geplaatst. Kleien dakpannen zijn duurder, maar gaan langer mee en zijn ook beter bestand tegen mos en algen. Dakpanplaten zijn erg populair voor tuinhuisjes. Dakpanplaten worden gemaakt van staal of aluminium met een laagje polyester coating. Het plaatsten neemt niet veel tijd in beslag en ze gaan ongeveer 20 jaar mee. Vooral voor lichte dakconstructies zijn deze goed geschikt.

Een plat dak

Bij een plat dak is onder andere EPDM geschikt. EPDM bestaat uit synthetisch rubber en vereist weinig onderhoud. Ook gaat het lang mee, tot wel 50 jaar. Verder is het bestand tegen wortelgroei. Hierdoor is het geschikt voor een groen dak. Een andere optie is bitumen. Dit is goedkoper dan EPDM, maar gaat ook minder lang mee. Wel is het bestand tegen Uv-straling en een hoge temperatuur. Hierdoor hoeft het geen extra afdeklaag. Bitumen zijn er polymeerbasis (APP) en op basis van styreen (SBS).

Hulp nodig?

Voor advies of plaatsing kunt een afspraak maken met mensen die er verstand van hebben, bijvoorbeeld bij Dakdekker Enschede. Hieronder een overzichtje met de voor- en nadelen van vier soorten dakbedekking die passen bij een hellend of plat dak.