Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Waarom kiezen voor kunstgras?

Als je een gazon bij jou thuis wilt, heb je twee keuzes: natuurlijk gras of kunstgras. Welke is het beste? Welnu, dat hangt af van praktische factoren zoals initiële en lopende kosten en de hoeveelheid onderhoud die nodig is, evenals persoonlijke esthetische en duurzaamheidsvoorkeuren. Kunstgras kan alles wat natuurlijk gras kan (vaak beter) en het kan veel dingen die natuurgras niet kan.

Laten we vergelijken

Totale eigendomskosten

Voor natuurgras kunt u tegen hogere kosten zaden planten of graszoden leggen. Daarna moet u doorlopend betalen voor het onderhoud van uw gazon – apparatuur en benodigdheden voor maaien, maaien, wieden, voederen en opnieuw zaaien. De kosten van het installeren van kunstgras zijn veel duurder dan een gazon met ingezaaid of graszoden. Er zijn echter vrijwel geen onderhoudskosten over de gehele levenscyclus van het gazon. Met deze besparingen kunnen gazons zichzelf in relatief korte tijd terugbetalen. Het gazon gaat langer mee met een terugverdientijd en de besparing vervalt nooit. Voor huiseigenaren die de initiële kosten van kunstgras liever over meerdere maanden spreiden, zijn er enkele financieringsmogelijkheden.

Uitstraling

Moderne kunstgrassoorten zijn zo realistisch dat ze moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Maar er is één groot verschil in termen van esthetiek. Kunstgras ziet er altijd perfect uit; dezelfde hoogte, kleur en textuur ongeacht het seizoen, het weer of de kleding. Je kunt niet zeggen natuurgras. Veranderingen in licht en vochtigheid, seizoensgebonden problemen, problemen met huisdieren en algemene slijtage kunnen ervoor zorgen dat gras er gevlekt uitziet in plaats van rijkgroen, of zelfs gele of dode plekken. Ook zal er gras groeien. De enige manier om de gewenste uniforme hoogte te behouden is door te blijven maaien. Dus, wat zijn uw voorkeuren? Zowel natuurlijk als kunstgras zijn haalbare opties voor residentiële gazons. Hoeveel tijd en geld wilt u in de loop van de tijd in uw gazon investeren? Hoe ga je het gazon gebruiken? Heeft u kinderen en/of huisdieren? Hoe lang ga je je huis houden?

Onderhoud

Een van de grootste verschillen tussen kunstgras en natuurgras is het verzorgingsniveau. Natuurgras vereist meerdere uren per week om in topvorm te blijven. Als u zich ontspant, zal uw gazon snel reclame maken voor dit gebrek aan aandacht. Aan de andere kant vereist kunstgras slechts minimaal onderhoud. Door het gazon af en toe door te spoelen, worden stof en eventuele geuren van huisdierafval verwijderd. Door de messen te borstelen of te harken, blijven ze rechtop en luchtig, zelfs in gebieden met veel verkeer. Natuurlijk moet u ook gevallen bladeren of ander organisch afval dat op uw gazon valt oprapen, opharken of wegblazen. Dat is het, jaar na jaar.

Waterverbruik

Geen enkele huiseigenaar wil ergens een hoge waterrekening. Helaas kun je dit probleem niet oplossen met natuurgras. Afhankelijk van de variëteit en winterhardheid verbruiken gazons ongeveer duizenden liters water per jaar. Aan de andere kant heeft kunstgras dat twee keer zo groot is helemaal geen water nodig. Als huisdieren kunstgras als ondersteek gebruiken, is het enige water dat ze regelmatig nodig hebben, voldoende om het gebied met een tuinslang door te spoelen.