Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Elektrische heggenschaar, geen overbodige luxe

Er bestaan tal van heggensoorten die onze tuin kunnen omheinen, van hoog tot laag en van kort tot lang. Het maakt nogal verschil uit welk type haag er staat om deze te knippen. Sommige hagen kennen dikkere takken, die om een stevig zaagblad vragen. Natuurlijk wil je een mooi en strak resultaat behalen wanneer je de heg scheert, waar let je dan op bij aanschaf van een heggenschaar?

Heg te bereiken met verlengsnoer?

De keuze voor een elektrische heggenschaar (en dus geen benzine gedreven heggenschaar), past bij haagsoorten die niet al te dikke takken kennen. Dikkere takken zijn moeilijk te bewerken voor de elektrische heggenschaar, hij kan er ook echt op vastlopen. Om jezelf ergernis, maar ook schade en gedoe te voorkomen, kies je alleen voor het lichtere werk een elektrische heggenschaar.

Wie kiest voor een elektrische heggenschaar heeft de keuze uit een heggenschaar met accu / en oplader, of een elektrische heggenschaar met (verleng)snoer. Beiden kennen zo hun voor- en nadelen. Een verlengsnoer moet natuurlijk lang genoeg zijn om de hele heg te bereiken, je kunt zelf nagaan of dit haalbaar is. Het voordeel van werken met een verlengsnoer is natuurlijk dat je zo lang kunt doorgaan als gewenst, er is altijd stroom aanwezig. Een nadeel is dat je moet opletten dat je de kabel niet ineens doorzaagt(!) Het komt voor namelijk.

Bij werken met een accu kan, naarmate de accu leger raakt, de heggenschaar steeds slechter presteren, totdat de accu echt leeg is en weer opgeladen moet worden. Wie een grote heg heeft staan kiest hier liever niet voor.

Benzine gedreven heggenschaar

Heggenscharen met een benzinemotor kennen een sterk vermogen en kunnen allerlei soorten heggen goed aan. Je komt gemakkelijk door dikkere takken heen, waardoor het knippen van de heg een peulenschil wordt.

Tot slot

De breedte van de haag bepaalt of je kiest voor een heggenschaar met een lang lemmet of niet. Hoe langer het lemmet, hoe meer je tegelijkertijd kunt zagen en des te strakker de haag wordt. Anderzijds vinden een hoop mensen een korter lemmet prettiger en handzamer werken. Bij een lang lemmet moet je zelf ook meer kracht bijzetten om de heggenschaar goed te kunnen bedienen. Voor het opruimen van vallend blad aan je heg, of rommel wat is vrijgekomen kun je overwegen een bladblazer te kopen, zo blijft je tuin in een handomdraai blad-vrij.