Genieten van je tuin
Image default
Huishoudelijk

Hoe houd ik het water in mijn zwembad schoon? 

Zwemmen in een eigen zwembad op een warme zomerdag? Ideaal! Dan is het natuurlijk wel zo fijn als het water schoon en helder is. Maar ja, hoe doe je dat?  Wij geven een aantal tips om het water in je zwembad schoon te houden.

Tip 1: Gebruik chloor 

In zwembaden kunnen bacteriën, schimmel en groenalgen ontstaan. Hoewel deze onschadelijk zijn, kunnen ze je zwembad wel vuil maken. Groene algen laten bijvoorbeeld een lelijke en vuile laag achter in het zwembad. Daar wil je zeker niet in zwemmen. Zit er schimmel en groene alg in jouw zwembad? Dit kan je voorkomen door het water te desinfecteren. Vaak gebeurt dit met behulp van chloor. Let er wel op dat de pH-waarde van het water tussen 7,2 en 7,6 moet liggen, om het chloor zijn werking te laten doen. Het is daarom belangrijk dat je deze waarde regelmatig meet. Dit kun je doen met behulp van een digitale tester of teststrip.  

Tip 2: Test het water regelmatig 

Zoals aangegeven is het belangrijk om het water regelmatig te testen. Het testen van water moet minimaal 1x per week worden gedaan, maar wij raden je aan dit één keer per dag te doen. Zorg er bij het testen van het water voor dat de pH-waarde tussen 7,0 en 7,4 moet liggen, alkaliteit tussen 100 en 150 PPM en Chloor tussen 1 en 2 PPM.   

Tip 3: Maak gebruik van een filterpomp 

Om het water van je Intex zwembad schoon te houden, kan je ook gebruik maken van een filterpomp. Vaak krijg je een filterpomp bij het aanschaffen van een nieuw zwembad. Een filterpomp zorgt er namelijk voor dat het water in het zwembad gefilterd wordt. Dit proces kan gemiddeld vier á vijf uur duren. Wij adviseren om de filterpomp minimaal 8 uur per dag te laten draaien. Je kunt kiezen tussen een filterpomp met patroonfilter of een filterpomp met zandfilter.  

Filterpompen met patroonfilter zijn lager in aanschafkosten, maar je moet wel elke twee tot drie weken de filter vervangen. Daarnaast adviseren wij ook om deze één keer in de week schoon te spoelen met leidingwater. Zo kun je voorkomen dat de filter verstopt raakt en niet goed zijn werk doet. De gemiddelde prijs van een filterpomp met patroonfilter ligt tussen de €6,- en €10,-. Vaak is de prijs afhankelijk van type en grootte van de filter.  

Zandfilterpompen zijn meestal duurder dan normale filterpompen. De reden waarom zandfilterpompen duurder zijn, is dat het niet nodig is om de filter te vervangen. Een zandfilterpomp hoef je slechts één keer met zand te vullen. Doordat dit zand een fijne structuur heeft, kan het goed alle verontreinigingen in het water opvangen. Wil je de zandfilterpomp schoonmaken? Dan hoef je alleen de filter in de “backwash” stand te zetten en het zand wordt automatisch schoongespoeld. 

Tip 4: dek het zwembad af 

De laatste tip is het zwembad afdekken wanneer je niet zwemt. Zo voorkom je het vuil van buiten zoals takjes en bladeren. Laat het zwembad alleen open wanneer je gaat zwemmen. Als er bijvoorbeeld een blaadje in het zwembad komt tijdens het zwemmen dan kun je het verwijderen met een schepnetje. Zo kun je het water in je zwembad schoonhouden.