Genieten van je tuin
Image default
Energie

Zonnepanelen aanmelden voor salderingsregeling

Heeft u zonnepanelen gekocht, dan dient u deze te registreren voor de salderingsregeling. Merk op dat het schema voor salderingsregeling niet automatisch is. Het hangt af van hoe snel u handelt, en met het schema wilt u het misschien niet als vanzelfsprekend beschouwen. Het eerste dat u moet doen om de salderingsregeling te krijgen, is uw zonnepanelen te registreren voordat u ze gebruikt en voordat ze energie opwekken. Zo weten uw netbeheerder en energieleverancier dat u elektriciteit teruglevert en hoeveel dat kost. Zorg ervoor dat u bij het registreren van uw zonnepanelen uw adresgegevens en de laatste zes tekens van uw meter voorbereidt. Evenzo moet u uw contactgegevens en e-mailadres invullen. Ten slotte moet u de gegevens van uw zonnepanelen en andere elektriciteitsopwekkers invoeren als u die heeft.

 

Dingen die je in de gaten moet houden

Nadat u uw zonnepanelen heeft aangemeld, controleert de netbeheerder of uw energiemeter de stroom van uw zonnepanelen kan registreren. Een goed werkende meter moet onderscheid kunnen maken tussen het vermogen dat u ontvangt en het vermogen dat u zelf opwekt. U zou een melding zoals een e-mail van de operator moeten ontvangen of uw meter geschikt is of niet. Ondertussen regelt uw energieleverancier de jaarrekening. U moet aan verschillende voorwaarden voldoen. Maar hier zijn de dingen waar u op moet letten bij het aanmelden voor de salderingsregeling. Het eerste is dat je moet controleren of je grote zonnepanelen hebt met 3×16 ampère en meer. Als dat zo is, moet u het zeker registreren voordat u het kunt gebruiken. Het volgende om in de gaten te houden of u een nieuwbouwwoning zonnepanelen koopt. Zo ja, vraag dan aan de aannemer of de installateur of ze klaar zijn met het registreren van de zonnepanelen voor netten. Vraag je ten slotte af of je je zonnepanelen van een ander perceel op je meter gaat aansluiten. Uw installateur sluit uw zonnepanelen aan op de meter die daarbij hoort. U kunt uw zonnepanelen installeren en aansluiten op uw tuin.

 

Alles over terugbetaling voor zonnepanelen

Als de salderingsregeling eenmaal is aangepast, krijgt u er vroeg of laat mee te maken. Een deel van de elektriciteit die uw zonnepanelen opwekken, valt direct na 2023 niet meer onder de salderingsregeling. Zodra dit gebeurt, krijgt u hiervoor een vergoeding of vergoeding. Deze terugbetaling wordt een retourbetaling genoemd. Voor elke kWh die u inlevert, krijgt u die vergoeding. Het is exclusief de energiebelasting, btw en opslag van duurzame energie. Ondertussen is het opslaan van energie in een batterij ook een van de dingen die mensen tegenwoordig onderzoeken. De energie afkomstig van uw zonnepanelen kunt u opslaan in een batterij. Deze opslagplaatsen maakten gebruik van moderne lithium-ionbatterijen. Als de batterij leeg is, kun je op dat moment stroom van het net halen.

Gerelateerde artikelen

Tussen welke soorten stroom kun je kiezen?