Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

De tuin als weerspiegeling van jouw stijl

Bij het ontwerpen van de ideale tuin is het volgens veel tuin designers belangrijk om een prachtig visueel verhaal te vertellen van degenen die ze bewonen. Zo wordt het niet alleen een ruimte die mooi en functioneel is maar ook zinvol.

Veel mensen vinden niet alleen dat hun huis een echte weerspiegeling van henzelf is. De tuin is ook waar hun persoonlijkheid en relatie met de natuurlijke omgeving echt tot bloei komt.

Waar te beginnen

Een tuin ontwerpen die allerlei persoonlijke ideeën van jezelf weerspiegelt, lijkt in eerste instantie een complex geheel Het is daardoor soms moeilijk om te weten waar precies te beginnen. De meeste personen voelen zich immers veel comfortabeler bij het ontwerpen van binnenruimtes. 

Het is belangrijk om jezelf eraan te blijven herinneren dat tuinen, in tegenstelling tot binnenruimtes, voortdurend in ontwikkeling zijn. En dat geen enkele tuin er vanaf het begin al perfect uit hoeft te zien. De natuur is daar veel te ingewikkeld voor en gelukkig ook vergevingsgezinder.

Bedenk hoe jouw tuin je levensstijl kan verrijken

Hoe kun je extra van een rustige ruimte profiteren en daarin aangenaam ontspannen? Of wens je juist een ruimte om met vrienden en familie te dineren en ze te entertainen? Door een ruimte in je tuin gedeeltelijk met een overkapping af te sluiten, kun je ook vaker van jouw tuin genieten. Bijvoorbeeld op de dagen dat de extreem felle zon of de vervelende regen je anders binnen zouden houden.

Een groen dak van een pergola maakt het tuinontwerp niet alleen esthetisch aantrekkelijker, maar ook milieuvriendelijker. Prachtig vormgegeven meubelen kunnen een designelement op zichzelf zijn.

Overweeg ook zeker om een open ruimte voor je favoriete activiteiten op te nemen. En als jij hier graag je 50ste verjaardag wilt vieren, breng dan ook zeker een persoonlijk noot aan door bij de Sarah poppen de versie van ‘de boerin’ te kiezen. Die tonen dan perfect jou liefde voor het buitenleven aan.

Pas de juiste beplanting toe

Verken de verschillende soorten beplanting, zoals formeel, speels, naturalistisch of exotisch, om die planten te vinden die het beste bij jouw persoonlijkheid passen. Als je een tuin wilt creëren die niet alleen mooi maar ook persoonlijk is, overweeg dan inspiratie op te doen op de plek waar je opgegroeid bent. Of door bijvoorbeeld planten toe te voegen die inheems zijn en waar jij een sentimentele band mee hebt.

Andere dingen om te overwegen

Denk bij het kiezen van eersteklas tuinmaterialen en -meubelen ook na over het algehele karakter dat jij in je tuin wilt weerspiegelen. Gedistilleerde of neutrale kleuren suggereren bijvoorbeeld een kalme en vredige sfeer. Dit terwijl heldere en levendige kleuren in een speelse en energieke uitstraling resulteren.

Er zijn ook verschillende mogelijkheden om kunst in je tuin te introduceren. Sommigen individuen geven er wellicht de voorkeur aan om natuurlijk voorkomende elementen in hun rauwe vorm te gebruiken. Denk hierbij onder meer aan rotsblokken die als een zitplaats functioneren. Anderen geven misschien liever de voorkeur aan gedurfde sculpturale stukken.

Wat zegt je tuin over jou?

Kleine details kunnen een tuin een onderscheidende uitstraling geven die de persoonlijkheid van de eigenaar uniek weerspiegelt. 

  • Als de belangrijkste functie van een tuin is om te ontspannen en lekker samen te zijn. Dan kunnen deze kleine details en ontwerpelementen iets meer van eclectische aard zijn, om zo meer charme en karakter in de buitenruimte aan te brengen.

  • Waterpartijen, sculpturen en plantenpotten zijn enkele van de meest voor de hand liggende ontwerpelementen die er gebruikt worden om een uniek karakter in de tuin te introduceren.

  • Maar het zijn bovenal de plant keuzes die de persoonlijkheid van de tuineigenaar onthullen. Sommige beplantingsontwerpen zijn kleurrijk, luid en opzichtig. Terwijl andere licht en dromerig zijn, maar soms toch nog wat chaotisch, met fraaie kleurrijke bloemen die perfect in elkaar overgaan.

  • Andere tuinen zijn daarentegen bijzonder structureel, verenigd en perfect uitgebalanceerd, met een vlekkeloos gemaaid gazon. In sommige tuinen vind je planten uit verre oorden, inheems in het land van herkomst van de eigenaar. En in enkele gevallen zijn er zelfs zeldzame exemplaren die van de ene generatie op de andere zijn overgedragen.

Blijf vooral experimenteren!

Net als onze persoonlijkheden, bestaan onze tuinen uit vele lagen, gevormd door de tijd en gebeurtenissen. Het is belangrijk dat je daarin blijft experimenteren. Dat je blijft zoeken naar ideetjes en op de bestaande lagen voortbouwt. Iets wat uiteindelijk in de meest karaktervolle tuin resulteert die je met anderen kunt delen.