Genieten van je tuin
Image default
Tuin verlichting

Welke tuinverlichting met welke lamp

Er zijn drie soorten lampen waaruit u kunt kiezen wanneer u overweegt om tuinverlichting aan te leggen. De eerste soort is Solar tuinverlichting. Deze is het meest milieuvriendelijk, heeft een lange levensduur en is een van de goedkoopste oplossingen. De tweede mogelijkheid is de aanschaf van tuinverlichting voorzien van LED-lampen. Deze zijn weliswaar iets duurder, maar is energiezuinig zodat u uw investering snel terug verdient. LED-verlichting heeft ook een lange levensduur. Voor de 12 Volt lamp heeft u laagspanning nodig. Zij geven het felste licht, maar hiervoor dient u wel kabels in de grond aan te leggen. De 12v lamp wordt daarom steeds vaker vervangen door LED of Sonar verlichting.

Een verlichtingsplan maken

Omdat elk soort lamp een ander licht uitstraalt is het mooier als u kiest voor een bepaalde soort lamp. Heeft u hiervoor eenmaal gekozen, dan is het handig om eerst een plattegrond van uw tuin te tekenen en daarop aan te geven waar de verlichting geplaatst moet worden. De soorten verlichting zijn legio: van grondspots tot wandlamp. Heeft u gekozen voor LED- of Sonar lampen, dan is het plaatsen van deze lampen snel en eenvoudig. Voor de 12v verlichting moet u een bekabelingsplan maken. De bekabeling kan onderling gekoppeld worden, maar hiervoor zult u moeten graven.

Decoratie en/of veiligheid

Tuinverlichting kan uw tuin in de avond een sprookjesachtige sfeer geven. U kunt er mooie plekjes mee uitlichten of een boom in de spotlights zetten, wat een fabelachtig effect geeft. Gronsdpots maken uw paden zichtbaar en er is een ruime keuze aan verlichting voor vijvers en andere waterpartijen. Alhoewel tuinverlichting inbrekers vaak afschrikt, is het ook raadzaam een wandlamp bij de entree van uw tuin of oprit op te hangen die voorzien is van een sensor. Bij beweging of warmte komt ongenood bezoek in een grote bundel licht te staan en dat zal afschrikken. Voor meer informatie over tuinverlichting kijk dan even op de website van https://www.batterijlicht.nl/.