Genieten van je tuin
Image default
Tuin en buitenleven

Welke planten moet je in de winter afdekken?

Planten zijn de aankleding van iedere tuin. Ze geven je tuin kleur en trekken leven aan zoals insecten en vogels. Het zou zonde zijn wanneer een deel van je planten in de winter afsterft omdat het te koud wordt. Gelukkig kun je dan je planten afdekken met bijvoorbeeld noppenfolie of vliesdoek. Maar dat is wel een tijdrovende klus en het is lang niet voor alle planten nodig. Dus welke planten moet je in de winter afdekken en welke materialen gebruik je daarvoor?

Soorten planten in je tuin

Meestal heb je niet maar één soort plant in je tuin staan maar een verzameling van verschillende planten en bomen. In de regel komen we de volgende soorten planten veel tegen in Nederlandse tuinen:

  • Bladverliezende planten en bomen
  • Bladhoudende planten
  • Winterharde planten
  • Mediterrane en subtropische planten

Welke van deze planten hoef je NIET in te pakken?

Belangrijk om te weten is dat je de tuin in de winter niet heel erg op moet ruimen. Gevallen bladeren kun je in veel gevallen het beste laten liggen omdat deze een extra isolatielaag vormen voor de voet van de plant of boom.

Bladverliezende planten en bomen

Bladverliezende planten en bomen zijn tijdens de winter in rust dus daar hoef je in de winter niet veel mee te doen. Juist omdat je de bladeren laat liggen zijn ook de wortels van deze planten goed beschermd tegen vorst.

Winterharde planten

Ook winterharde planten hoef je niet in te pakken. Schrik alleen niet wanneer deze planten in de winter afsterven! Dat is juist een beveiligingsmechanisme van winterharde planten. Door boven de grond af te sterven beschermen ze de belangrijkste delen van de plant onder de grond.

Mediterrane en subtropische planten

Deze zou je niet in dit rijtje verwachten. Het is ook niet zo dat mediterrane en subtropische planten heel goed tegen de kou kunnen. Het tegenovergestelde zelfs! Mediterrane en subtropische planten verhuis je in de winter het liefst altijd naar binnen. Zet ze in de schuur of op zolder, in ieder geval een plek met voldoende zonlicht.

Materialen om planten in de winter mee af te dekken

Bladhoudende planten en bomen die in de tuin blijven staan kun je beter wel afdekken in de winter. Let wel, doe dit alleen wanneer er vorst aan zit te komen en pak je planten zo snel mogelijk weer uit wanneer het kan. Voor het inpakken van planten kun je kiezen uit:

  • Jute. Een organisch materiaal dat ook goed ademt zodat planten niet verstikken
  • Vliesdoek. Een zeer licht doek dat water en lucht doorlaat
  • Noppenfolie. Een stuk dikker en dankzij de bellen in het folie een uitstekende isolator. Het is echter niet water en luchtdoorlatend dus zorg er wel voor dat je een aantal gaten in de folie prikt zodat de plant kan blijven ademen.