Genieten van je tuin
Image default
Tuin en buitenleven

Leg met deze 6 stappen eenvoudig je eigen terras aan

Wil je je terras opnieuw bestraten of moeten er überhaupt nog terrassen komen in je nieuwbouwtuin? Leg deze dan eenvoudig aan door de stappen hieronder te volgen. Zo kan zelfs een leed in het vak de klus klaren. 

Maak een ontwerp

Misschien heb je al wel nagedacht waar je het terras ongeveer wilt hebben, maar het is ook belangrijk om de precieze afmetingen te bepalen. Aan de hand van deze afmetingen kun je bepalen hoeveel bestrating je nodig hebt. Maak daarom eerst een ontwerp zodat je in beeld hebt gebracht waar en hoe groot het terras wordt. Heb je na het maken van een ontwerp ineens toch twijfels of dit je wel gaat lukken, dan kun je altijd nog een stratenmakersbedrijf inschakelen en hen het ontwerp doorsturen. 

Keuze van bestrating

Als je een ontwerp hebt gemaakt, wordt het tijd om te bepalen wat voor soort tegels je wilt leggen. Kies je voor een grotere tegel of juist voor kleine klinkers? Ga je voor een tegel met een patroon er op of niet? En welke kleur vind je mooi? Allemaal keuzes die je moet maken om tot de perfecte tegel te komen voor jouw tuin. Omdat je al een ontwerp gemaakt hebt, weet je als het goed is ook hoeveel tegels je nodig hebt. Je kunt de tegels dan ook gaan bestellen. Bestel altijd 5% meer. Dit doe je omdat je bepaalde tegels misschien zult moeten snijden omdat ze anders niet in het vak passen. Zo weet je zeker dat je voldoende hebt.

Het grondwerk

Om ervoor te zorgen dat je tegels niet verzakken en je terras er schots en scheef bij ligt, is het belangrijk om wat grondwerk te verrichten. Zo weet je zeker dat je terras er strak bij ligt. Graaf hiervoor de tuin ongeveer 15 tot 20 centimeter af en breng hier een laag geel zand op aan. Tril vervolgens het terras af en zorg dat je rekening houdt met de waterafloop. Het zou tenslotte zonde zijn als je een prachtig terras hebt neergelegd en deze vervolgens vol met plassen water ligt omdat het nergens heen kan. Voor de waterafloop kun je 1 centimeter per meter aanhouden.

Opsluitbanden

Als je de grond goed hebt voorbereid, kun je aan de slag gaan met de opsluitbanden. Deze zorgen ervoor dat je terras als het ware wordt opgesloten en daardoor strak op zijn plek blijft liggen. De opsluitbanden kunnen langs de randen worden gelegd en mogen iets de grond in worden getikt. 

Bestraten

En dan nu het echte werk, bestraten. Begin aan de buitenkant en werk zo langzaam naar binnen. Leg de tegels voorzichtig naast elkaar neer, maar leg ze niet strak tegen elkaar aan. Een klein beetje afstand tussen de tegels zorgt ervoor dat de tegels nog kunnen gaan werken met de verschillende weersomstandigheden. Een aantal millimeter afstand is hiervoor voldoende. 

Zand vegen

Heb je alle tegels netjes neergelegd? Dan is het tijd om de kieren op te vullen met voegzand. Dit doe je door het zand op de tegels te strooien en dit uit te vegen tussen de tegels. Laat het zand een paar dagen liggen en veeg af en toe het overtollige zand nog een keer uit over de tegels. Hierna kunt u genieten van een prachtig, zelf aangelegd terras.