Genieten van je tuin
Image default
Tuin en buitenleven

Alles wat jij moet weten over bomen planten

Bomen zijn de eyecatchers van je tuin. Ze groeien uit tot mooie volle bomen en verschillende boomsoorten bloeien daarnaast ook nog eens prachtig. Maar voordat het zover is, moet er bij de eerste stap begonnen worden: het planten van de boom. Bomen planten is niet zomaar even gedaan. Je dient rekening te houden met de tijd van het jaar en daarnaast is het aanplanten ook nog best een secuur werkje. 

Wanneer kun je het beste de bomen planten

Bomen planten kan in principe twee keer per jaar. Je kunt kiezen voor het voorjaar of je plant de boom in het najaar. Het meest ideale is de bomen te planten wanneer de bladeren van de bomen zijn gevallen. De boom is dan in rust en al zijn energie kan opgaan naar de aangroei van de wortels en de diktegroei van de stam. Hij hoeft zich op dat moment immers geen zorgen te maken over de knopontwikkeling of de aangroei van nieuwe bladeren.De boom krijgt op dat moment de kans zich goed te vestigen op zijn nieuwe stek. Let wel op bij een nieuwe tuin. De tuingrond zal dan nog gaan zakken en bij het direct aanplanten van een boom, zullen de wortels dan bloot komen te liggen. Beter is bij een nieuwe tuin even een jaartje te wachten met het aanplanten van een boom. 

Hoe plant je de boom

Bij het planten van een boom is het belangrijk een stappenplan te volgen. De eerste stap is uiteraard het graven van een kuil. Deze kuil dient 1 tot 3 keer zo groot te zijn als de kluit van de boom. Zo kunnen de wortels goed groeien in de losgemaakte aarde. Ook de bodem van het gat dient goed losgemaakt te worden. Dit bevordert de wateropname. Voordat je de boom gaat planten, kun je de bodem van de kuil eerst voorzien van meststoffen en water. Zo heeft de bodem voldoende voedingsstoffen en kan de boom zich goed gaan vestigen. Het is nu tijd de boom in het gat te zetten. Let goed op of de boom recht staat en graaf de boom niet dieper in dan dat hij op de kwekerij gestaan heeft. Dit kun je vaak zien aan de verkleuring op de stam. Bij een te diep gat, dien je de bodem eerst wat op te hogen. Staat de boom recht, dan kun je het gat dichten. Gebruik hiervoor de aarde die je uit het gat gehaald hebt vermengd met aanplantgrond of voedingsstoffen. Zo wordt de overlevingskans van de jonge boom aanzienlijk vergroot.

De boom verankeren

Om ervoor te zorgen dat de wind jouw boom niet om blaast en de wortels geen kans krijgen om vast te groeien in de bodem, kun je de boom verankeren met boompalen. Deze zorgen voor voldoende steun en houden de wortels op hun plek. De palen kunnen na een jaar of vier verwijderd worden. De boom dient zichzelf nu te verankeren. 

De boomspecialist

Het planten van bomen is een secuur werkje, wat niet erg eenvoudig is. Er sneuvelen dan ook regelmatig bomen het eerste jaar na de aanplant. Het gat is dan net iets te diep of juist te ondiep waardoor de wortels bloot komen te liggen. De zomer is te droog en de boom wordt niet voldoende bewaterd. De strenge vorst zorgt ervoor dat de boom het niet overleefd. Er zijn genoeg redenen te bedenken waardoor het mis kan gaan dat eerste jaar. In sommige gevallen is het dan ook verstandig een boomspecialist in te schakelen voor het aanplanten van bomen. Zij zorgen ervoor dat de boom op de juiste manier geplant wordt en kunnen je adviseren rondom de verzorging van de jonge boom. Zo kun je langer van jouw boom genieten en voor je het weet heb jij zo’n mooie volle boom in de tuin staan.