Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Voordelen van kunstgras in de tuin

Dit artikel gaat over voordelen van kunstgras oftewel synthetisch gras. Daarbij vergelijken we dat met natuurlijk gras.

Hoeft niet aan te slaan

We beginnen met de aanleg van een kunstgrasgazon. Zowel natuurlijk als synthetisch gras wordt geleverd in matten. Na de ondergrond goed te hebben voorbereid, wordt het gras erover uitgerold. Natuurgras moet vervolgens aanslaan. Dat betekent dat het zich hecht aan de ondergrond. Afhankelijk van de situatie kan dat enige moeite kosten. Synthetisch gras leg je vast op de ondergrond, maar het hoeft niet aan te slaan.

Overal te gebruiken

Synthetisch gras kan je neerleggen waar natuurlijk gras niet zou groeien. Dat laatste hangt doorgaans samen met het feit dat er weinig zon bij komt. Op synthetisch gras kan je gerust lange tijd iets laten staan, zoals een kinderzwembad, zonder dat het erdoor wordt aangetast. Maar ook veel zon kan een probleem zijn voor natuurlijk, maar niet voor synthetisch gras. Het type ondergrond kan minder geschikt zijn voor natuurlijk gras. Voor synthetisch gras kan de ondergrond kan zelfs van beton zijn. Je kunt het dus ook op een balkon leggen.

Minder onderhoud

Synthetisch gras groeit niet en heeft daarom geen voedingsstoffen nodig. Bemesting, besproeien en bijzaaien zijn dus niet nodig. Omdat het niet groeit, hoef je het ook niet te maaien, te verticuteren of de kanten te knippen. Door een kunstgrasgazon komt geen onkruid heen, wat bij een gazon van natuurlijk gras wel zou gebeuren. Een kunstgrasgazon ziet er altijd prima uit. Je hebt ook minder last van ongedierte.

Wordt niet modderig

Een gazon van natuurlijk gras kan bij veel regen modderig worden, met name de kale plekken. Als kinderen en huisdieren weer naar buiten gaan als de regen ophoudt, kunnen ze de modder mee het huis in nemen. Behalve de schoenen kan de kleding van kinderen vuil worden van de modder. Maar je kunt ook aan een tuinfeest denken. Als de regen na het schuilen weer ophoudt, kan je weer vlot de tuin in. Je schoenen kunnen nat worden, maar niet vuil.

Allergieën

Synthetisch gras produceert geen pollen en daarom kunnen ook mensen met een allergie voor gras, zoals hooikoorts, een groen gazon in de tuin hebben. Zulke mensen moeten wel kunstgras kopen .