Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Varens: een gids voor de verschillende varianten

Varens zijn een veel voorkomende plant in tuinen en huizen vanwege hun opvallende bladvorm en hun gemakkelijke onderhoud. Er zijn echter veel verschillende soorten varens, elk met hun eigen kenmerken en vereisten. In dit artikel geven we een overzicht van de meest voorkomende varensoorten en de verschillen tussen deze varianten.

  1. Gewone varen

De gewone varen, ook wel bekend als de koningsvaren, is een van de meest voorkomende varensoorten. Het is een grote varen met een opvallende bladvorm die lijkt op de kam van een haan. Deze varen is winterhard en groeit in schaduwrijke gebieden. Lees je goed in, als je planten online wil kopen

  1. IJzervaren

De ijzervaren is een kleinere varen met glanzende bladeren. Deze varensoort is minder winterhard dan andere varianten en heeft een zonnige of halfschaduw rijke plek nodig om te groeien.

  1. Tongvaren

De tongvaren is een grote varen met bladeren die lijken op tongen. Deze varensoort groeit goed in schaduwrijke gebieden en heeft regelmatig water nodig.

  1. Zwaardvaren

De zwaardvaren is een grote varen met bladeren die lijken op zwaarden. Het is een winterharde varensoort die groeit in schaduwrijke gebieden.

  1. Boomvaren

De boomvaren is een grote varensoort die groeit in tropische gebieden. Deze varen heeft een opvallende stam en kan een hoogte van wel tien meter bereiken. Het is een niet-winterharde varen en heeft een zonnige of halfschaduw rijke plek nodig om te groeien.

Varens in huis

Naast de varianten die in de tuin groeien, zijn er ook veel varens die geschikt zijn voor binnenshuis. Enkele populaire soorten zijn de krulvaren, de venushaar varen en de nestvaren. Deze varens hebben meestal een vochtige omgeving nodig en moeten regelmatig worden bewaterd.

Conclusie

Er zijn veel verschillende varianten van varens, elk met hun eigen kenmerken en vereisten. Van de winterharde gewone varen tot de tropische boomvaren, er is altijd wel een varensoort die past bij jouw tuin of huis. Het is belangrijk om te weten welke variant je hebt en hoe je deze het beste kunt onderhouden, zodat je optimaal kunt genieten van deze mooie planten.