Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Sedummatten leggen en gebruiken doe je zo!

Sedummatten zijn speciale matten waarop vetplanten groeien. Qua vorm kun je hierbij denken aan een grasmat. Maar denk dan aan vetplantjes (sedum) in plaats van gras op de mat! Ze worden ‘gegroeid’ in kwekerijen, opgerold en uiteindelijk naar hun bestemming gebracht. Als je een sedum dak wil aanleggen, kun je de matten hiervoor gebruiken. Een voordeel van de planten is dat ze goed tegen droge en natte periodes kunnen. Maar ook extreme weersomstandigheden kunnen ze aan. Vandaar dat deze planten zo populair zijn. Maar ook de populariteit van de matten zelf is te verklaren. Ze kunnen bijvoorbeeld op maat gesneden worden. Hierdoor vormt het een mooi geheel op jouw dak!

Een dak met sedummatten

Hoe ziet een sedum dak met bijbehorende matten er nou uit? Het bestaat uit verschillende lagen. Helemaal onder ligt een anti-wortel laag. Deze voorkomt dat de wortels door kunnen groeien en de dakbedekking kunnen beschadigen. Afhankelijk van je dakbedekking, plaatst je deze wel of niet. Vervolgens komt er een beschermlaag om je dakbedekking te beschermen. Hierop wordt de drainagelaag geplaatst. Het zorgt ervoor dat overtollig water wordt afgevoerd en kan als waterreservoir dienen. Vervolgens heb je een filterdoek dat verstoppingen voorkomt in de drainagelaag. Als een na laatste laag krijg je substraat. Deze is verantwoordelijk voor de toevoer van voedsel, water en zuurstof. De bovenste laag bestaat uit de sedummatten met vetplanten. .

Sedummatten leggen

Heb jij zin om zelf het heft in eigen hand te nemen? Wil jij zelf je eigen sedumdak aanleggen? Dan kan dit natuurlijk! Hieronder een beknopte uitleg. 

 

  1. Controleer jouw dak. Wat is de draagkracht van je dak? Sedummatten zijn licht en dun, dus er zijn vaak geen aanpassingen nodig aan je dakconstructie. Maar het is altijd goed om dit even na te kijken. 

  2. Leg de verschillende lagen op elkaar. Dus in deze volgorde: anti-wortel laag, beschermlaag, drainagelaag, filterdoek en substraatlaag. 

  3. Leg de matten bovenop deze lagen. 

  4. Controleer je dakranden en waterafvoer. Als je dakranden niet hoog genoeg zijn, is het verstandig om een rand van grind rond de randen te plaatsen. Het is ook verstandig om dit te doen langs je afvoer. Dit voorkomt verstoppingen en het wegwaaien van je planten. 

 

Dit is een vrij algemene uitleg. Mocht je een hellend dak hebben, dan is het bijvoorbeeld verstandig om nog extra maatregelen te treffen. Hierover kun je dan het best een specialist benaderen. De uitleg geldt ook alleen voor de aanleg van sedumdaken. Wil je de matten ergens anders voor gebruiken? Dan gelden andere regels. 

 

Het hoeft niet altijd een dak te zijn!

De matten van TOPGROEN zijn niet alleen te gebruiken voor je dak! Je kunt ook sedummatten voor in de tuin gebruiken. Best logisch eigenlijk. Aangezien de planten weinig onderhoud vragen, hoef je weinig werk hiervoor te doen. Hoe lekker! Ook kun je sedummatten op een talud laten leggen. Een stuk gras kan er dan ineens mooier uitzien én een belangrijke functie krijgen. De planten zijn namelijk goed voor vogels, bijen en andere insecten.