Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Het belang van Duurzaam Bouwen

De opkomst van Duurzaamheid

In de hele samenleving is er een trend te signaleren die zich richt op duurzaamheid. In toenemende mate wegen consumenten tegenwoordig af of hetgeen zij aankopen duurzaam en milieuvriendelijk is. Een goed voorbeeld van het verduurzamen is de autobranche. In deze branche vinden in toenemende mate ontwikkelingen plaats die zijn gericht op het realiseren van auto’s die zo duurzaam mogelijk zijn in zowel productie als gebruik.

 

Duurzaam Bouwen

Ook in de bouw zijn er vele ontwikkelingen zichtbaar met betrekking tot duurzaamheid. Uitgangspunt is hierbij niet alleen dat de woning lang mee kan, maar ook dat alle bouwmaterialen die gebruikt worden geen schadelijke effecten hebben voor mensen, dieren en het milieu. Belangrijk is dat het duurzaam bouwen van een huis geen nadelig effecten hoeft te hebben op het woongenot. Een duurzaam huis kan net zo comfortabel zijn als een huis dat is gebouwd op een meer reguliere wijze. Het is zelfs zo dat een duurzaam gebouwd huis grote voordelen kan hebben wanneer het bijvoorbeeld gaat om zaken als energieverbruik.

 

Wanneer bouwt u duurzaam?

Er zijn veel verschillende manieren en methoden om duurzaam te bouwen. Er is niet een bepaalde wijze die gevolgd zou moeten worden. Cruciaal bij duurzaam bouwen zijn de keuzes die u voorafgaand aan de bouw maakt. Belangrijke onderwerpen waar u een duurzame keuze in kunt maken zijn bijvoorbeeld: de bouwmaterialen, de bouwmethodiek, de wijze van isolatie, maar ook de keuze voor een specifiek type energie. In het geval van de bouwmaterialen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor herbruikbare opties.

 

Advies over duurzaam bouwen

Het is aan te raden om u bij interesse in duurzaam bouwen te laten adviseren door een expert op dit vakgebied. Samen met de deskundige kunt u de opties verkennen en bepalen welke duurzame keuzes u kunt maken om uw droomhuis op een verantwoorde wijze te realiseren.