Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Een lamellen overkapping

Ook op zomerse dagen kan het in Nederland flink waaien. Een parasol is dan niet altijd een goede oplossing, doordat dit zeer onrustig kan zijn. Een overkapping kan echter te veel licht uit huis houden als je ramen niet groot zijn of ongunstig ten opzichte van de winterzon liggen. Wat zijn de mogelijkheden als je een stevige zonwering wilt die je aan kunt passen aan de omstandigheden? De oplossing in deze situatie kan zijn door een lamellen overkapping te laten plaatsen.

Wat is een lamellen overkapping?

Bij een lamellen overkapping bestaat de bovenkant niet uit een dak maar uit lamellen. Deze kunnen worden gedraaid op basis van je behoefte. Als het zonnig is kun je de lamellen zo draaien dat ze de zon blokkeren. Op het moment echter dat het een bewolkte winterdag is kun je de lamellen zo situeren dat ze optimaal daglicht in je huis toelaten.

Opties

  • Lamellen overkappingen kunnen in de bouwmarkt worden gekocht of je kunt ze zelf maken. Een andere optie is om een bedrijf in te huren die de lamellen overkapping voor je plaatst.
  • Er is keuze uit diverse materialen, waarbij hout, staal en aluminium de bekendste zijn. Uiteraard zijn lamellen overkappingen in alle denkbare kleuren te verkrijgen.
  • Een lamellen overkapping kan zowel vrijstaand als aan het huis vast geplaatst worden.
  • Er zijn lamellen overkappingen waarbij de lamellen handmatig gedraaid moeten worden maar er zijn ook varianten waarbij dit elektrisch geregeld is. Er zijn zelfs lamellen overkappingen die je met behulp van een app kunt besturen. Handig als het gaat regenen terwijl de kussens nog buiten liggen.

Voordelen van een lamellen overkapping

Door een lamellen overkapping te laten plaatsen kun je van meer voordelen genieten dan alleen het bepalen van de hoeveelheid zon die eronder valt. Doordat je de lamellen ook helemaal dicht kunt doen blijft het terras eronder droog als het regent. Dit soort overkappingen zijn dan ook voorzien van een regenafvoersysteem, dat uit het zicht is weggewerkt.

Door een lamellen overkapping in de tuin te (laten) plaatsen kun je ook een afgebakend, knus aanvoelend terras creëren waar het goed toeven is. Je tuin krijgt er een moderne, luxe uitstraling van. Daarnaast bieden overkappingen de mogelijkheid om lampjes te bevestigen, waardoor je de zomeravonden kunt rekken

Conclusie

Als je wel graag een stevige zonwering wilt hebben maar niet de hele winter in het donker wilt zitten is een lamellen overkapping een goede optie. Je kunt de lamellen handmatig of elektrisch is elke stand zetten en zo de hoeveelheid zonlicht eronder aanpassen aan jouw behoefte.