Genieten van je tuin
Image default
Tuin en buitenleven

De voordelen van een rusttuin: Hoe creëer je er een in je achtertuin?

Het aanleggen van een vredestuin is een uitstekende manier om schoonheid, rust en evenwicht in je leven te brengen. Vredestuinen worden ook wel meditatietuinen genoemd. Ze zijn ontworpen om herstellende ruimtes te zijn die vrede en rust in hun bezoekers inspireren. Dit soort tuinen bestaat al eeuwen en gaat helemaal terug tot de Perzische tuinen in de vijfde eeuw voor Christus. In die tijd werden vredestuinen paradijstuinen of alcazar-tuinen genoemd omdat men geloofde dat ze als de Hof van Eden op aarde waren.

Wat is een vredestuin?

Een meditatietuin is een ruimte waar je kunt zitten en nadenken, of waar je een wandeling kunt maken en genieten. Ze zijn meestal ontworpen om herstellend en rustgevend te zijn, en bevatten vaak planten en andere natuurlijke elementen die gevoelens van vrede, harmonie en rust bevorderen. Een vredestuin is vaak een kleiner stuk grond, zoals een achtertuin, daktuin of terrasruimte. De term “vredestuin” kan echter ook verwijzen naar grootschalige tuinen die zijn ontworpen voor meditatie en bezinning.

Voordelen van een vredestuin

Een vredestuin kan veel voordelen bieden voor degene die hem aanlegt en onderhoudt, maar ook voor de mensen die hem bezoeken. Enkele van deze voordelen zijn: – Verbeterde geestelijke gezondheid – Het is aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur de bloeddruk verlaagt, stress verlicht, de stemming een boost geeft en gevoelens van vreugde en optimisme bevordert. Dit geldt vooral wanneer u in een rustige tuin bent, zoals een meditatietuin. – Verbeterde emotionele gezondheid – vredestuinen kunnen ook therapeutisch zijn in de zin dat ze mensen in staat stellen hun emoties te verwerken. Het is aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur mensen helpt in contact te komen met hun emoties en zichzelf te uiten. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen die rouwen.

Tips voor het aanleggen van uw eigen vredestuin

– Kies een locatie. Voordat je begint met planten, wil je nadenken over waar je je vredestuin neer gaat zetten. Als je een achtertuin hebt, is dit een uitstekende plek om te beginnen. Patio tuinen kunnen ook geweldig zijn voor kleinere ruimtes. Als je een klein appartement hebt, kun je zelfs een vredestuin aanleggen op een vensterbank of in een tuin op het dak.

– Kies uw planten. Bedenk dat niet alle planten hetzelfde zijn als het gaat om hun helende eigenschappen. Sommige planten hebben een sterker vermogen om gevoelens van kalmte, vrede en ontspanning te bevorderen dan andere. Enkele voorbeelden van planten die kunnen helpen bij het creëren van een vredige tuin zijn:

– Aloë – Aloë kan nuttig zijn voor mensen met een droge, gevoelige huid omdat het vochtinbrengend is. Maar het staat ook bekend om zijn vermogen om gevoelens van vrede en rust te bevorderen, wat nuttig kan zijn als je last hebt van angst.

– Kamille – Kamille staat bekend om zijn ontstekingsremmende en misselijkheidremmende eigenschappen, maar het bevordert ook sterk gevoelens van kalmte en ontspanning.

– Lavendel – Lavendel is een van de meest gebruikte kruiden voor ontspanning, maar het is ook nuttig voor de behandeling van angst en slapeloosheid.

– Citroenmelisse – Dit is een ander kruid dat kan helpen bij angst en slapeloosheid. Het is ook een geweldige bestuiver, dus je hebt nog een extra voordeel als je het aan je tuin toevoegt.

– Lelies – Lelies worden vaak gebruikt in meditatietuinen omdat ze een sterk symbool zijn van sereniteit. Ze zijn ook zeer geschikt om bestuivers aan te trekken, zoals bijen en vlinders.

– Munt – Sommige mensen gebruiken munt in de keuken, maar je kunt het ook aan je meditatietuin toevoegen om angst te verminderen en gevoelens van kalmte en ontspanning te bevorderen.

– Nasturtium – Dit is een heel gemakkelijk te kweken bloem die kan helpen bij angst en ook gevoelens van vrede kan bevorderen.

– Rozemarijn – Rozemarijn wordt vaak gebruikt voor zijn culinaire voordelen, maar het kan ook helpen bij gevoelens van angst. Het is ook een sterk symbool van liefde, wat kan helpen als je een tuin wilt creëren die gevoelens van liefde en romantiek bevordert.

– Salie – Salie is een ander kruid dat vaak wordt gebruikt in de keuken, maar het staat ook bekend om zijn vermogen om gevoelens van vrede en rust te bevorderen.

– Tijm – Tijm is een ander kruid dat kan helpen bij gevoelens van angst. Het staat ook bekend om zijn culinaire voordelen, dus je kunt het gebruiken in je vredestuin en in je keuken.

Planten voor een vredestuin

Een vredestuin kan bijna elke soort planten bevatten, dus je kunt kiezen wat je aanspreekt. Enkele van deze kunnen zijn:

– Bamboe – Bamboe is een geweldige onderhoudsarme plant om aan je tuin toe te voegen. U kunt bamboe ook gebruiken om een levende omheining te maken die een mooi element aan de ruimte toevoegt.

– Bloemen – Je kunt bloemen in elk type tuin gebruiken, ook in een vredestuin. Enkele bloemen die sterk bevorderlijk zijn voor gevoelens van vrede zijn de calendula (ook wel potmarigold genoemd), lelie en nasturtium.

– Kruiden – Veel kruiden hebben therapeutische voordelen, waardoor ze een geweldige toevoeging aan je tuin zijn. Enkele die kunnen helpen gevoelens van vrede te bevorderen zijn kamille, lavendel, munt en salie.

– Bomen – Bomen zijn geweldig voor elk type tuin, maar ze zijn vooral nuttig voor grotere tuinen. Als je een meditatietuin aan het ontwerpen bent, kun je bomen gebruiken om schaduw te geven en een mooie esthetiek te creëren. Enkele voorbeelden zijn passiebloemen, kersen en Japanse abrikozen.

– Andere planten – Er zijn vele andere opties voor planten in een vredestuin die niet in een van de bovenstaande categorieën vallen. Voorbeelden zijn bamboe, bamboegras, bamboepalm, banaan, cacao, kokospalm, dadelpalm, vijgenboom, gojibes, hennep, kava, kratom, passiebloem, cactusvijg, roos, salie, zonnebloem, tabak, tulsi, venusvliegenval, waterlelies en yucca.

Comfortabel zitten in je vredestuin

Als je eenmaal je vredestuin hebt geplant, zorg er dan voor dat je jezelf voldoende tijd geeft om ervan te genieten. Het is belangrijk om de tijd te nemen om in je tuin te gaan zitten en de schoonheid ervan te waarderen. Je kunt je tuin niet alleen gebruiken om van de esthetiek te genieten, maar ook om je te helpen ontspannen, angsten te kalmeren en contact te maken met je emoties. Er zijn verschillende manieren waarop je je vredestuin kunt gebruiken voor gezondheid en genezing, waaronder:

– Mediteren – Veel mensen gebruiken hun tuin voor meditatie. Dit kan een geweldige manier zijn om je tuin te gebruiken als een hulpmiddel om je te helpen ontspannen, angst te kalmeren en in contact te komen met je emoties.

– Het cultiveren van dankbaarheid – Een andere manier om je tuin te gebruiken voor gezondheid en genezing is het cultiveren van dankbaarheid. Dit kan nuttig zijn voor mensen die worstelen met rouw omdat het een manier is om je emoties te verwerken en in het reine te komen met je verlies.

– Inspiratie opdoen – Je kunt je tuin ook gebruiken om inspiratie op te doen. Een tuin is iets moois om naar te kijken en kan dus een uitstekende bron van inspiratie zijn.

Bij Eurofleur Tuincentrum vind je een groot assortiment aan loungesets om te genieten van je vredestuin.

Tot slot

Een gemakkelijke en effectieve manier om meer mindfulness in je leven te brengen is door een meditatietuin aan te leggen. Je kunt dit op elk moment en op elke locatie doen, en de voordelen zijn legio. Een meditatietuin stelt je in staat om de vruchten van de natuur te plukken wanneer je een pauze nodig hebt van technologie of gewoon wat extra tijd hebt om te ontspannen.

http://www.eurofleur.nl