Genieten van je tuin
Image default
Bedrijven

Genieten van je tuin doe je met (juiste) schuttingen

Het is het eerst waar je aan begint bij het aanleggen of opknappen van je tuin. De schuttingen. Hoewel het niet altijd het geval hoeft te zijn, is de schutting een groot deel van je tuin. En als de schutting mooi is, is de rest van je tuin ook mooi.

Is de schutting maar zo, zo. Dan is de rest van je tuin ook maar zo, zo. Natuurlijk valt er nog genoeg te repareren. Maar wil je goed aan je tuin beginnen. Zorg dan dat je een schutting hebt die je mooi vind, stevig is en die lang mee gaat.

Hoe vind je de mooiste en beste schuttingen?

De vraag is dan alleen, hoe vind je die? Want er is een hoop keus.

Waar ik persoonlijk een houten schutting erg mooi vind, zal iemand anders misschien een bettonschutting mooier vinden.

En dan hebben we schuttingen die volledig van beton zijn, schuttingen van gaas, bamboe en natuurlijke heggen.  Uiteindelijk komt het neer op wat jij het mooist vindt. Dat blijft toch het belangrijkst.

Zoeken op het internet

Het beste advies wat we kunnen geven is, zoek naar mooie oplossingen op het internet en kijk om je heen. Zie je iets wat je mooi vindt? Vraag een offerte aan om te kijken of het binnen je budget past. Want mooi moet natuurlijk ook betaalbaar zijn. 

Op pinterest bijvoorbeeld, vind je prachtige voorbeelden van tuinen en schuttingen. Doe hier je inspiratie op. En begin op tijd. Want er zit een levertijd op het materiaal. Zeker anno 2021 waarin een schaarste aan alles lijkt te zijn ontstaan.

Wat is het beste hout

Omdat de meeste mensen kiezen voor een houten schutting gaan we hier ook wat dieper in op het beste hout voor je schutting. Want ook daarin is veel keuze. En het is een belangrijke keuze. 

Grenen of Douglas hout voor jouw schutting

Kort door de bocht is de conclusie die we kunnen trekken dat Douglas of grenen hout het meest geschikt is voor een schutting. Belangrijk is om te weten dat beide houtsoorten duurzaam ingezet kunnen worden. Ze gaan namelijk vaak wel tot 15 jaar mee. 

Grenen hout schutting

Grenen hout is een mooie houtsoort die er goed uitziet. Het is vaak wat lichter of geler van kleur dan andere houtsoorten. Grenen hout is afkomstig van de grove den, oftewel de pijnboom en deze boom groeit op heel veel plekken in Europa. 

Het voordeel is dat dit hout zich goed laat impregneren. Let wel op, als het hout afkomstig is Noord-Europa kan dit minder van toepassing zijn. Een ander voordeel van grenen hout is dat het goed te verwerken is. Zagen, frezen, schuren of boren is dus vrij eenvoudig. Spijkeren of schroeven is ook geen probleem. 

Douglas hout schutting

Douglas hout is niet alleen  geschikt voor een hout betonschutting, maar voor andere schuttingen. Douglas hout is wat donkerder van kleur en is een stuk bruiner dan bijvoorbeeld grenen hout en is afkomstig van de douglasspar. 

Douglas hout verkleurt onder invloed van lucht en licht naar oranjeachtig geelbruin. Douglas hout is iets minder goed te verwerken dan grenen hout. Douglas hout kun je het beste machinaal bewerken en ook met spijkeren en schroeven moet je voorzichtig doen.