Genieten van je tuin
Image default
Aanbiedingen

Het snoeien van je fruitbomen

Fruitbomen zijn prachtig om naar te kijken en geven daarnaast ook nog eens heerlijk fruit. Om ervoor te zorgen dat je fruitbomen gezond blijven en veel vruchten dragen, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. In dit artikel geef ik je tips over hoe je je fruitbomen op de juiste manier kunt snoeien.

Het snoeien van fruitbomen is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bomen gezond blijven en veel vruchten dragen. Door te snoeien creëer je meer licht en lucht in de boom, waardoor de vruchten beter kunnen rijpen. Ook zorgt het snoeien ervoor dat de boom zijn energie kan richten op het produceren van vruchten in plaats van op het laten groeien van takken. Hieronder vind je enkele tips over hoe je het beste je fruitbomen kunt snoeien.

Waarom snoeien?

Er zijn verschillende redenen waarom je fruitbomen moet snoeien. Hieronder staan de belangrijkste op een rij:

 • Het bevorderen van de groei en productiviteit van de boom
 • Het stimuleren van de vruchtbaarheid van de boom
 • Het verwijderen van dode, zieke of beschadigde takken
 • Het verbeteren van de lichtinval en de luchtcirculatie in de boom
 • Het voorkomen van schade door overbelasting of het afbreken van takken

Wanneer snoeien?

Het beste moment om fruitbomen te snoeien is in de winter, wanneer de bomen in rust zijn. De beste periode om te snoeien is tussen november en maart, afhankelijk van het weer en de specifieke fruitboomsoort. Sommige bomen, zoals perenbomen, moeten vroeg in de winter worden gesnoeid, terwijl andere bomen, zoals pruimenbomen, beter in februari of maart kunnen worden gesnoeid.

Hoe snoeien?

Het snoeien van fruitbomen is een nauwkeurig en delicaat proces. Het is belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken en de juiste technieken toe te passen. Hieronder vind je enkele tips over hoe je het beste je fruitbomen kunt snoeien:

 • Gebruik scherpe en schone gereedschappen, zoals een snoeischaar, takkenzaag en een ladder
 • Snoei altijd op een schuine hoek van ongeveer 45 graden
 • Verwijder dode, zieke en beschadigde takken als eerste
 • Snoei takken die elkaar kruisen of te dicht bij elkaar staan, omdat deze elkaar kunnen beschadigen en schuren
 • Verwijder takken die naar binnen groeien of die de lichtinval belemmeren
 • Houd de vorm van de boom in de gaten en zorg ervoor dat de takken niet te lang worden
 • Vermijd het snoeien van te veel takken in één keer, omdat dit de boom kan verzwakken

Hout container huren

Na het snoeien van je fruitbomen blijf je achter met een flinke hoeveelheid snoeiafval. Dit afval kan worden verwerkt door een hout container te huren. Een hout container huren kan bij verschillende verhuurbedrijven. Het voordeel van het huren van een hout container is dat je het snoeiafval op een milieuvriendelijke en efficiënte manier kunt afvoeren, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het transport of de verwerking van het afval. Zo kun je na het snoeien van je fruitbomen zorgeloos genieten van je mooie en gezonde bomen.

https://010afvalcontainers.nl/hout-container-huren/