Genieten van je tuin
Image default
Aanbiedingen

Geniet van je tuin, gebruik jute

Bij jute zullen de meeste mensen denken aan sinterklaas omdat de zak van sinterklaas gemaakt is van jute. Of aan zaklopen wat vroeger, en nog steeds trouwens, gedaan wordt in jute zakken. Maar wat veel mensen nog niet weten is dat jute ook heel goed van pas kan komen in je tuin. Waarom? Dat leggen we je graag uit. 

Jute is biologisch afbreekbaar

Jute is gemaakt van de bast van de jute plant. Dit is eens snel groeiend materiaal. Een van de redenen dat jute ideaal is voor in de tuin is dat het materiaal biologisch afbreekbaar is. Wanneer je het dus laat liggen in de tuin al het uiteindelijk zelf vergaan in de natuur. Zonder dat je er afval of andere dingen aan overhoudt. 

Jute voor alle planten

Om de plant te beschermen tegen vorst, wind en regen kun je jute rollen of jute zakjes gebruiken. De meeste planten kunnen worden beschermd met stokken en jute met wat stro en gedroogde bladeren ertussen.

 

In het geval van hogere planten kan er anders te werk worden gegaan. We raden hierbij aan om gebruik te maken van stokken op de grond rond de plant. Hier kan je de jute omheen wikkelen zodat het niet direct om de plant zit. Stro en droge bladeren kan je om de stam heen aanbrengen. Vervolgens rol je de jute om de stokken en maak je de jute aan de bovenkant vast met een stukje stof.

Welke soort jute is geschikt?

Eigenlijk alle jute. Jutezakken of juterollen kunnen ook worden gebruikt om kleine bomen en struiken te isoleren. Het kan veel schade voorkomen door de bovengrondse delen te beschermen met jute. De temperatuur blijft constanter en de jute op de rol zorgt ervoor dat je planten niet bevriezen.

Verpak ze goed

Vergeet niet om planten die nat zijn, niet in te pakken, anders kunnen ze last krijgen van broei. Wanneer meerdere dagen achter elkaar niet gaat vriezen terwijl jij jouw planten ingepakt hebt kan je de jute tijdelijk verwijderen zodat de planten meer ruimte hebben om te ademen en het ontstane vocht kan ontsnappen. 

 

Als je planten inpakt, vergeet dan niet om lichte en ademende materialen te gebruiken. Dus jute rollen of jute tassen zijn hier perfect voor. Deze zijn op veel plekken verkrijgbaar. Bij de Action en de Xenos bijvoorbeeld, maar ook bij gespecialiseerde webshops zoals. Jutenederland.nl. Het voordeel van dit soort partijen is dat zij veel ervaring en kennis hebben van jute.