Genieten van je tuin
Image default
Aanbiedingen

Een lichtplan voor de tuin maken? 5 tips!

Het aansluiten van de buitenverlichting vereist op de eerste plaats een goed plan. Geef antwoord op vragen als: Welke verlichting wil ik installeren? Hoeveel stopcontacten zijn er nodig? Waar moeten de lichtschakelaars komen? Waar worden de kabels gelegd? Al deze aspecten kunnen in detail worden vastgelegd in een lichtplan. Met een lichtplan kan de buitenverlichting zinvol en efficiënt worden gepland. Op die manier is precies duidelijk wat er nodig is en kan er meteen gestart worden met de uitvoering. In dit blog 5 tips voor het maken van een verlichtingsplan.

Buitenverlichting heeft gewoonlijk twee functies

Sfeervolle buitenverlichting moet zorgen voor een goede verlichting. Het moet aan gaan wanneer iemand het pand nadert of voor een gezellige sfeer zorgen op warme zomeravonden op het terras. Om er zeker van te zijn dat de buitenverlichting aan het gewenste doel beantwoordt, is het raadzaam een verlichtingsplan op te stellen. Zelfs als u niet tevreden bent met de huidige verlichting, is het een goed idee om een verlichtingsplan op te stellen om de bestaande verlichting aan te vullen of te kunnen wijzigen. U kunt zelf een lichtplan maken of hulp vragen van een professionele lichtontwerper.

Zelfs aan de slag?

Als u zelf een verlichtingsplan voor uw tuin wilt maken, zijn er een paar stappen die u moet volgen.

Stap 1: Teken een plattegrond

Teken een plattegrond om het perceel te visualiseren. Geef de belangrijkste elementen van de woning aan op de plattegrond. Dit kan het terras, het gazon, een vijver of iets dergelijks zijn.

Stap 2: Denk na over welke delen van uw woning u wilt verlichten

Bepaal in welke delen van de tuin veel (of minder) licht nodig is. Zijn er bepaalde delen die moeten worden benadrukt? Dit kan bijvoorbeeld de ingang of de patio zijn. Teken al deze ruimtes in de plattegrond.

Stap 3: Bepaal het juiste type armatuur voor alle verlichtingsbronnen

Wees heel specifiek over waar er licht nodig is en of het sfeervolle of functionele verlichting moet zijn. Wat moet de lichtintensiteit zijn? Als u bijvoorbeeld een boom wilt verlichten, is er intenser licht nodig dan wanneer een struik moet worden uitgelicht. Op eigen terrein kunt u intens en gedimd licht afwisselen om een geanimeerd totaalbeeld te creëren.

Stap 4: Bepaal de oriëntatie van uw armaturen

Geef voor elke armatuur de richting aan waarin u wilt dat deze schijnt. Wilt u dat het licht tegen een hek of muur schijnt? Of wilt u een staande lamp of grondspot? Misschien moeten ze wel flexibel zijn in de richting of slechts één plek verlichten?

Stap 5: Kies de juiste armaturen voor de individuele verlichtingsarmaturen

Selecteer de juiste armaturen voor de verschillende soorten verlichting. U kunt beginnen met ze op uw plattegrond te tekenen om te zien welke extra materialen u nodig zult hebben om ze te installeren. Verlichting die werkt op laagspanning (12V) kan gemakkelijk door uzelf worden geïnstalleerd, voor verlichting die werkt op hoogspanning (220/230 V) is het beter een vakman te raadplegen.

Heeft u hulp nodig?

Het kan moeilijk zijn om precies te bepalen waar u verlichting nodig hebt om de sfeer in uw tuin te bepalen. Als u hulp nodig heeft bij het maken van het perfecte verlichtingsplan, neem dan contact op met een professional voor het allerbeste resultaat waar jarenlang plezier aan beleefd zal worden.