Genieten van je tuin
Image default
Zwembad

De dazenval , ( paardenvliegen val ) ”Een uitkomst voor zwembaden , tuinen en veehouders

De dazenval een hele uitvinding en ideaal voor bij het zwembad en in de tuin!

De dazenval is zoals u al ziet in de titel een hele uitvinding welke veel mensen en dieren verlichting brengt in de zomerse maanden. Dazen ook wel blinde vliegen, horzels en blinden genoemd kunnen voor grote hinder zorgen in de zomer. Deze vliegen welke bijten en flinke bulten achter laten zijn er met grote aantallen en dit word ook wel een dazenplaag genoemd. Na een onderzoek van de universiteit in Wageningen kwam 1 persoon met een oplossing. Uit onderzoek bleek dat dazen jagen met infrarode ogen op warmte en beweging.  De daas zoekt bloed om zich voor te planten en vind hierbij mensen en dier doordat hij zoekt naar de warmte bron in de omgeving. Nu kwam diegene op het idee om ze hiermee in een val te lokken door een zwarte bal op te hangen aan een statief zal deze warm worden in de zon en beweegt. ( de dazenval) De daas zal de bal aanzien voor zijn prooi en zal hem proberen te bijten dit zal dan vervolgens niet gaan door dat een daas alleen omhoog kan vliegen en niet omlaag zal die automatisch omhoog gaan. Hier hangt dan een funnel ( een kap/ trechter met daarboven een opvangbakje met een 1 richtingsweg ( H-trap). Na het belanden in het bakje zal de daas gevangen zitten.

Lees hier meer over de dazenval  >>> De dazenval <<<

 

Dazenval ook wel dazenvanger of dazenbol in het kort:

De dazenval wordt onderhand al jaren gebruikt door heel Europa. Je hebt ze in vele verschillende soorten en maten. Ook heb je tegenwoordig de lijmval dazenval dit is een goedkopere oplossing en minstens net zo effectief. De lijmval / budget dazenval heeft ongeveer dezelfde werking als een normale dazenval de emmer of bal waar je de dazenlijm op smeert en welke ook beweegt ook in de zon wordt dan ook warm en de daas ziet dit als zijn prooi en zal proberen het te bijten. Vervolgens blijft de daas hier aan vast plakken en zal dan doodgaan. Maar toch blijft de originele dazenval het meest populair dit zou kunnen komen doordat mensen in de paardensport vaak al snel denken als iets duurder is dat het ook meteen effectiever is. En ook kan het zo zijn dat de meeste mensen liever niet teveel smeren met al dat lijm want bij een normale dazenval hoef je alleen het opvangbakje schoon te maken en dan is het weer schoon waar je natuurlijk weer meer werk mee zult hebben bij een lijmval. Toch is het zo met een paar zwarte emmers en de Sticky Trap dazenvallen lijm 

 

Bekijk hier een video over het maken van de dazenval met een zwarte emmer en de Sticky Trap dazenval lijm 

{youtube}}

 

In de bovenstaande video over het maken van de dazenval met een zwarte emmer ziet u dat dit een perfect alternatief is voor de duurdere dazenval. Dit wordt ook wel de budget dazenval of emmer lijmval genoemd. Bij paardenhouders en veehouderijen het is namelijk zo dat mensen soms wel jaarlijks voor honderedeneuro’s uitgeven aan dazenvallen en dit is helemaal niet nodig als je namelijk gewoon een zwart object in de zon hangt wat kan bewegen in de wind en hier de Sticky Trap dazenlijm opsmeert dan komen de dazen hier vanzelf op af en zullen het zwarte object, bijvoorbeeld een emmer proberen te bijten. 

 

 

De verschillende merken en soorten dazenvallen welke er te koop zijn.

De originele dazenvallen heb je in verschillende soorten en merken zo heb je tegenwoordig ook kleinere dazenvallen voor kleinere terreinen en dan natuurlijk hebben we de lijmval.

Hieronder heb ik een aantal merken opgesteld van merken dazenvallen die het meeste gebruikt worden:

  • –          H-trap dazenval
  • –          Kerbl taon X
  • –          Loer dazenval
  • –          De Sticky Trap lijmval compleet
  • –          Sticky Trap dazenval met zwarte emmer
  • –          Busse dazenvanger ( H-trap)

 

De eerste die met dit product op de markt is gekomen is de Loer dazenval ook is dit de duurste die er op moment verkrijgbaar is maar wel staat deze er ook om bekend dat dit de beste kwaliteit moet wezen. De best verkopende dazenval is de H-trap dit komt waarschijnlijk omdat deze het voordeligste is.De goedkope dazenval met een zwarte emmer biedt nieuwe oplossingen. Zo word het systeem ook gebruikt in stallen met een witte emmer. Hiermee worden stalvliegen gemakkelijk gevangen! Buiten worden dazen en horzels gevangen.

 

Bronnen:

Wikipedia
Dazenvanger.nl
Forums
Eigen ervaring

 

Lees meer over deze uitvinding via onderstaande website.

 

https://dazenvanger.nl

Gerelateerde artikelen

Dagje uit naar het zwembad

Swimfun – kinderfeestje

Swimfun – verjaardagsfeestje