Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Tuinontwerp laten maken: hoe gaat dat?

Je wilt je droomtuin realiseren, maar waar begin je dan bij? Bij een tuinontwerp uiteraard. Een tuinontwerp is een plattegrond van de tuin met alle gewenste onderdelen. Hierin staat hoe en wat er in de tuin te vinden moet zijn. Een tuinontwerp maken doe je het liefst door een professional, maar hoe gaat dat in zijn werk?

Hoe wordt een tuinontwerp gemaakt?

De eerste stap is de keuze voor een hovenier of een tuinarchitect. Beide specialisten kunnen helpen met het ontwerpen van een tuin, dus veel verschil zit er niet in. Het voordeel bij het kiezen van een hovenier is wel dat de hovenier ook de aanleg van de tuin kan verzorgen.

Na de keuze is het tijd om je wensen te bespreken. Het is goed om alvast inspiratie op te doen: welke planten, struiken en meubilair wil je in de tuin? Kies je voor een veranda of toch liever een tuinhuisje? Al deze wensen moet je bespreken met de tuinwerker.

Wanneer de wensen volledig zijn doorgesproken gaat de hovenier of tuinarchitect aan de slag. De tuin wordt getekend: dit kan gewoon met pen en papier, maar ook met speciale computerprogramma’s die de tuin in 3D laten zien. 

De tuinwerker neemt vervolgens het ontwerp met je door en past aan waar gewenst. Dit proces herhaalt zich tot jij tevreden bent over het resultaat.

Wat kost het laten maken van een tuinontwerp?

Een ontwerp laten maken verschilt per grootte van de tuin. Voor een kleine tuin, tot 100 m², betaal je bijvoorbeeld €200,- tot €500,-. Voor een zeer grote tuin van wel 800 vierkante meter betaal je €800,- tot €900,-. Op deze website vind je een overzicht van alle prijzen.

Waarom het ontwerpen van een tuin uitbesteden?

Je kunt natuurlijk ook je eigen tuin ontwerpen, maar dit is veel werk. Door het uit te besteden aan een professional kun je genieten van de volgende voordelen:

  • Je krijgt advies van de professional. Soms zijn de wensen onrealistisch of zijn er juist dingen die er bij bedacht kunnen worden. De professional zal met je meedenken.

  • Het tuinontwerp wordt geheel op schaal gemaakt. Zo weet je dat alles past en klopt binnen je wensen.

  • Je hoeft er zelf geen tijd en energie in te steken.