Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Ontdek welke groente je in het najaar kunt zaaien

Vind je het leuk om gerechten te bereiden met groenten die je zelf hebt gekweekt? Dat het najaar in volle gang is, hoeft niet te betekenen dat je je moestuin een aantal maanden moet laten voor wat die is. De lente en de zomer zijn namelijk niet de enige seizoenen waarin je kunt zaaien. Hoewel het in de herfst en de winter wat kouder wordt, kun je ook in het najaar volop genieten van verse groenten uit je eigen moestuin. Zolang je maar de juiste stappen volgt en de juiste groentezaden zaait. In dit blog belichten we de voordelen van groente zaaien in de herfst en de winter en geven we je tips voor diverse groenten waarvoor je de zaden in deze perioden van het jaar in de grond kunt stoppen. Ook inspireren we je graag met een smaakvolle en gezonde soep die je ermee kunt bereiden. 

Wat zijn de voordelen van groente zaaien in de herfst en de winter? 

Zaaien in het najaar levert je niet alleen lekkere groenten op, maar heeft ook voordelen voor je tuin:

• Je bodem blijft bedekt, waardoor die beter is beschermd tijdens het koude weer;

• Je kunt beter en langer gebruik maken van je grond of moestuin; 

• Groenten kunnen tijdens een koele herfst langer op het veld worden bewaard. Zo kun je op verschillende momenten oogsten; 

• Als de temperaturen hoog waren in de zomer dan zal je grond in de herfst nog warm zijn, waardoor de wortels van je planten nog kunnen groeien en ontwikkelen. Daardoor hebben ze in het voorjaar al een voorsprong en kun je in de lente van een vollere oogst genieten. 

Soep van verse groenten 

Wie houdt er in de winter nou niet van een kom verse soep? De soep kan nog beter smaken als je die maakt met verse groenten uit je moestuin. In de herfst en de winter kun je onder andere broccoli, knolselderij, wortels, koolraap, erwten, rabarber, bloemkool en spinazie kweken. Hetzelfde geldt voor veldsla. Zaai veldsla vier tot acht weken voor de eerste vorst en bescherm je plantjes goed tegen diepe vorst, anders overleven ze niet. Ook rucola, boerenkool en bieten groeien praktisch het hele jaar door. Er geldt voor rucola wel een kleine kanttekening, want hoe later in het jaar je deze groente plant, hoe meer zonlicht de plantjes nodig zullen hebben.

De kracht van groentesoep

Groenten zijn gezond, zitten barstensvol vitaminen, mineralen, plantaardige proteïnen, ijzer en vezels. Je kunt er dus niet genoeg van binnenkrijgen, maar meestal eet je maar één soort groente per maaltijd. Tenzij je spinazie, broccoli en kruiden zoals koriander en knoflook allemaal samen kunt mixen tot een heerlijke soep. Zo krijg je in één kommetje een hele dosis voedzame stoffen binnen. Bij Genieten van je Tuin zijn we fan van onder andere broccolisoep die rijk is aan vezels, ijzer en vitamine C. Daarom biedt een kop verse soep van broccoli de ideale manier om mensen die geen fan zijn van groente toch aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te helpen. Ook bevat deze groente volop kalium en foliumzuur, stoffen die ontzettend goed zijn voor je immuunsysteem.

Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken en heb je je warme tuinpak al klaar gehangen? Dan is het slechts een kwestie van het selecteren je favoriete groentezaden. Zaden kopen online in de zeer complete en leuke webshop van Allezadenkopen is een absolute aanrader! Je hebt er niet alleen een zeer gevarieerde keuze, maar bestellen werkt er ook eenvoudig en snel. Als je de groentezaden op werkdagen vóór 12.00 uur bestelt, worden ze nog dezelfde dag verstuurd.