Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Het belang van een tuin

Het belang van een groene leefomgeving wordt bij steeds meer mensen bekend. Genoeg onderzoeken tonen aan hoe gezond het is om in een groene omgeving te wonen en wat de effecten zijn van een eigen tuin (en daarin werkzaam te zijn). Minder stress, lagere bloeddruk en meer beweging zorgen voor een gezondere levensstijl. Met de daarbij veranderende klimaatomstandigheden zorgt een tuin voor verkoeling in de zomer en dient als spons bij stevige plensbuien! Tegel eruit, plant erin!

 

Kleine tuin

Er zijn nog tal van redenen te noemen waarom een tuin belangrijk is. Of het nu om een kleine of grote tuin gaat (of balkon), één plant draagt al bij aan ons ecosysteem. Denk aan vlinders, bijen en hommels die die ene kuipplant op 5 hoog echt wel krijgt gevonden! Zelfs een klein plantje draagt al bij aan de biodiversiteit, geeft kleur aan je terras of balkon en zorgt voor sfeer.

 

Grote(re) tuin

Ben je gezegend met enkele (tientallen) vierkante meters tuin, dan bij jij een van de gelukkige die zonder al te veel moeite een grote bijdrage kan leveren aan een groenere wereld. Door specifiek te kiezen voor bepaalde drachtplanten voor bijen en vlinders creëer je een voedselbron voor deze vliegende beestjes. Met name de vaste plant is hiervoor zeer geschikt. Jij geniet van prachtige bloemen in de tuin terwijl deze druk worden bezocht door vlinders, hommels en bijen. Een win-win situatie aangezien je hiermee een steentje bijdraagt om de bijensterfte tegen te gaan. Zonder bijen zouden we namelijk als wereldbevolking een enorm voedselprobleem hebben. Een bijenhotel in de tuin zou dan ook zeker niet misstaan.

 

Overige tips

Kies in plaats van een schutting of hekwerk een haagplant om de tuin meer af te scheiden. Een haag biedt een veilige plek voor vogels om zich te nestelen of een veilige plek om de nacht door te komen. Tevens zijn er bes-dragende haagplanten die ook als voedselbron kunnen dienen. Plantengrow.nl is een webshop die al deze planten kan leveren en de beplanting ook rechtstreeks vanaf de kweker levert! Hierdoor ben je verzekerd van de beste kwaliteit.

Als laatste kun je de egel een handje helpen door niet meteen al het afgevallen blad te verwijderen. Maak een soort van afval/compost hoop met bladeren en takjes in de tuin. Hierin kunnen egels beschutting zoeken.