Genieten van je tuin
Image default
Woning en Tuin

Draadalgen in de vijver: wat zijn het en hoe bestrijd je ze?

Als je een vijver hebt, heb je vast wel eens te maken gehad met draadalgen. Draadalgen zijn lange, groene algen die zich als een draadachtig weefsel in het water verspreiden. Ze zijn niet schadelijk voor vissen of andere dieren in de vijver, maar kunnen wel een negatief effect hebben op de waterkwaliteit en het uiterlijk van de vijver. In dit artikel leggen we uit wat draadalgen zijn en hoe je ze kunt bestrijden.

Wat zijn draadalgen?

Draadalgen zijn algen die zich als lange draden door het water verspreiden. Ze zijn groen van kleur en hechten zich vaak aan de randen van de vijver en aan de waterplanten. Draadalgen ontstaan door een teveel aan voedingsstoffen in het water, zoals nitraat en fosfaat. Deze voedingsstoffen komen in het water terecht door bijvoorbeeld voerresten en bladeren die in de vijver vallen.

Hoe bestrijd je draadalgen?

Er zijn verschillende manieren om draadalgen te bestrijden. Hieronder volgen enkele voorbeelden. Kijk ook voor meer informatie op Vijver Wijzer.

  • Verwijderen met de hand: Als er nog niet te veel draadalgen zijn, kun je ze vaak verwijderen met de hand. Pak de draadalgen vast en trek ze voorzichtig uit het water. Zorg ervoor dat je alle draden verwijdert, anders kunnen ze zich snel weer verspreiden.

  • Gebruik van algenbestrijdingsmiddelen: Er zijn verschillende algenbestrijdingsmiddelen op de markt die effectief zijn tegen draadalgen. Volg wel altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking en overdosering voorkomen.

  • Verbeteren van de waterkwaliteit: Door de waterkwaliteit te verbeteren kun je de groei van draadalgen verminderen. Zorg voor een goede watercirculatie, beperk de hoeveelheid voerresten en bladeren die in de vijver terechtkomen, en voeg zo nodig extra zuurstofplanten toe.

  • Gebruik van een UV-filter: Een UV-filter kan helpen bij het bestrijden van draadalgen. Het filter doodt de algen door middel van UV-licht.

Waarom draadalgen verwijderen?

Draadalgen zijn groene algen die zich verspreiden als een draadachtig weefsel in de vijver. Ze ontstaan door een teveel aan voedingsstoffen in het water en kunnen de waterkwaliteit en het uiterlijk van de vijver negatief beïnvloeden. Draadalgen kunnen op verschillende manieren worden bestreden, zoals door verwijderen met de hand, gebruik van algenbestrijdingsmiddelen, verbeteren van de waterkwaliteit en gebruik van een UV-filter. Kies de methode die het beste past bij jouw vijver en situatie.